85-årig man dog undernärd – efter tolv dagar på äldreboendet

Publicerad 2018-09-13

85-åringen dog undernärd – bara veckor efter han flyttat in på äldreboendet.

Efter två års kamp från hans anhöriga får boendet och socialnämnden i Skellefteå allvarlig kritik.

– De tog livet av honom, säger mannens dotter.

Det har gått två år sedan den 85-årige mannen flyttade in på Höjdens äldreboende i Skellefteå. Mannen, som haft cancer, var hjärtopererad och dement, hade tidigare tagits om hand hemma av hustru och barn. Flytten skedde i hopp om att mannen skulle få den dagliga hjälp han behövde och en fin sista stund i livet.

Den 85-årige mannens anhöriga vill vara anonyma, men tycker att det är viktigt att lyfta fram det som hänt.

– Då kanske andra människor i samma situation kan få bättre hjälp. Ingen ska behöva dö på det sättet, säger hans dotter till Aftonbladet.

Dottern: Jag var chockad

Redan efter några dagar på det kommunala äldreboendet märkte familjen hur 85-åringens hälsa blev markant sämre. Mannen började magra, fick en gråare ansiktsfärg, hans ögon var insjunkna.

– Mamma ringde mig och grät hysteriskt. Det var efter att han bott där i elva dagar och hon sa att de hade förstört honom. Personalen hade svarat henne att han sovit i 20 timmar och inte orkat äta, säger en av hans döttrar.

Dagen efter då hon besökte sin pappa hade en olycka precis inträffat. Personalen hade hittat honom på golvet mellan sängen och dörren.

– När han kom till boendet kunde han äta själv, klä på sig. När jag kom den dagen var det som dag och natt. Jag blev så chockad. Han var uttorkad, hans hjärta slog ojämnt. Jag sa att han behöver dropp men han fick inget. Sköterskorna använde en checklista, så kallad ViSam, för att avgöra var den fortsatta vården bäst skulle ges. Där fick han grönt ljus, säger en av hans döttrar.

– De ville inte ringa efter en ambulans.

Läkare tog beslut över telefon

Sköterskorna på boendet konsulterade en läkare på vårdcentralen över telefon, som gjorde bedömningen att mannen inte behövde uppsöka vård. Men det accepterade inte hans dotter – som själv fick ringa 112.

– Jag ska inte behöva ta det beslutet. När han kom till Skellefteå lasarett tyckte akutläkaren att jag hade agerat rätt, men då var det tyvärr för sent. Pappa lades in på avdelningen för vård i livets slutskeende.

Där samlades mannens anhöriga. Höll honom i handen, sov i hans rum på madrasser på golvet.

– När vi höll hans hand kunde vi känna hur hans ojämna hjärtslag överfördes till våra hjärtan. Det var de sju värsta dygnen av våra liv.

Mannen hade fått sådana skador att de anhöriga tillsammans med läkare tvingades ta beslutet att ta bort det livsuppehållande droppet.

Sju dagar senare dog han, i augusti 2016. Den rättsmedicinska obduktionen visade att 85-åringens kropp var starkt avmagrad, hans buk var insjunken. Han dog på grund av avmagring i kombination med sjukdom.

– Det är grundläggande kunskaper hos vårdpersonal att känna till att uttorkning i kombination med viktnedgång kan ge hemska konsekvenser, i värsta fall kan man dö eftersom musklerna försvagas. Ingen ska behöva dö på det sättet, så här får man inte göra med människor. Det är systemisk vanvård och ska inte ske. De tog livet av honom där, säger hans dotter.

Anhöriga kämpat i två år

Mannens anhöriga har de två senaste åren kämpat för upprättelse. De polisanmälde Höjdens äldreboende för vållande till annans död, men ärendet lades ner med hänvisning till att det var ett vårdärende.

I utredningen efter den lex Sarah-anmälan som gjordes framgår att det funnits brister i dokumentation kring mannens vård. Familjen har drivit fallet hos Ivo, inspektionen för vård och omsorg, under en längre tid. I slutet av augusti i år kom beslutet. Ivo riktar allvarlig kritik mot kommunens socialnämnd.

Det har också framkommit att utredningen försvårades av boendets dåliga dokumentation av mannens omsorg. Myndigheten kritiserar den bristande journalföringen och bristande samverkan mellan omsorgspersonal och sjuksköterskor, vilket innebar att mannens näringsbrist inte uppmärksammades snabbt nog.

Det fanns en planering för hur mannens viktnedgång skulle motverkas, men enligt lex Sarah-utredningen brast den då chefer byttes av och semestervikariat tog slut.

– Det här verktyget, checklistan, för sjuksköterskor inom kommunal vård måste granskas på regeringsnivå, hur kunde den ge pappa grönt ljus? Är det fel på ViSam eller är det ett handhavandefel hos personalen? Det är viktigt att reda ut. Människor dör ju på grund av felbedömningar av detta dokument, säger mannens dotter.

– Det är hemskt att anhöriga ska behöva ta den här striden. Nu behöver vi få ro i hjärtat.

Vidtagit flera åtgärder

Madeléne Leonardsson, boendechef på Höjdens äldreboende, vill inte uttala sig utan hänvisar till Kenneth Fahlesson (S). Han är ordförande för socialnämnden i Skellefteå. Efter fallet med den 85-årige mannen har en handlingsplan skapats med rutiner som personalen måste följa.

– Vi gjorde inget bra arbete vid det här tillfället och har givetvis tagit till oss Ivo:s kritik och de krav om att vi ska vidta åtgärder. Anhöriga ska känna sig trygga med det vi erbjuder och få det stöd de behöver. Vi har vidtagit många åtgärder för att det som hände ska inte upprepas igen, bland annat vikten av att lyssna mer på de anhöriga och ta in deras syn på vilket stöd deras familjemedlem behöver, säger han.

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.