Här är kandidaternas galnaste valslogans

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2014-05-11

Vill du vänstra eller är du beredd att skicka en galning till Bryssel?

När toppkandidaterna till EU-parlamentet själva skriver sina slogans får fantasin flöda.

– Vilka slogans, de är lite galna. Det verkar inte som att de ska nå den breda massan, säger retorikexperten Elaine Eksvärd.

I Aftonbladets Valkompassen får du inte bara veta vilket parti som ligger dig närmast, den ger även superkoll på vilka kandidaterna som vill sitta i EU-parlamentet egentligen är.

Till exempel har toppkandidaterna själva fyllt i sina slagord för att locka väljare.

Retorikexperten Elaine Eksvärd har gått igenom formuleringarna. Och hon gillar det hon ser, de personliga slagorden är mycket roligare än de vi ser på valaffischerna:

– Det här är inte "ett bättre Sverige för alla". De är smala och galna, det verkar inte som att de ska nå den breda massan, säger hon.

Extra många slogans

Det här året kommer väljarna att överösas av olika politiska budskap, eftersom det är val både till EU-parlamentet 25 maj och riksdag, kommuner och landsting 14 september. Elaine Eksvärd tror ändå att valslogans kan ha en effekt på vem man till slut röstar på:

– Jag tror att det är bra. Istället för att bara ha en bild och ett namn kan man få veta vad personen står på.

Många politiker vill få ihop en rolig formulering, men här höjer retorikexperten ett varningens finger:

– Man ska tänka på vad det är du som kandidat kan ge väljaren, det ska framgå. Och så ska det vara en formulering som fastnar. Men blir det för skämtsamt tar det bort allvaret och det är farligt när man tänker mer på pr än på politik, säger Elaine Eksvärd.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

ANNONS