Åkesson ringer upp - och tigger röster

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2013-09-14

Massiv telefonkampanj ska hjälpa SD i kyrkovalet - men taktiken sågas av Lööf

Sverigedemokraterna storsatsar inför morgondagens kyrkoval - genom en massiv telefonkampanj.

Men partiledaren Jimmie Åkesson får hårt mothugg i kampen.

- SD står inte för någonting av det som är den svenska kyrkans grund, säger Annie Lööf (C).

I morgon har 5,5 miljoner svenskar möjlighet att gå och rösta. Men Svenska kyrkan har länge haft problem med lågt deltagande i kyrkovalet.

Redan inför valet 2009 satsade Sverigedemokraterna rejält på valet, men nådde trots det inga större framgångar. I år gör man ett nytt försök.

’Viktigt att föra vidare’

Inför valet kommer SD-medlemmar att bli uppringda och höra ett förinspelat meddelande från Jimmie Åkesson som uppmanar dem att rösta. Partiet går bland annat till val på att kyrkan ska sluta gömma flyktingar och att kultur- arvet ska bevaras.

- Det låga valdeltagandet är lite tragiskt. Det är rimligt att partierna då försöker mobilierna sina medlemmar att gå och rösta. Kyrkan har påverkat vårt samhälle väldigt mycket under tusen års tid och det är viktigt att föra det vidare till kommande generationer, säger Åkesson.

Men det är inte bara SD som har mobiliserat inför valet. Både S och C, som är de andra två riksdagspartierna som är aktiva i kyrkan, kampanjar in i det sista.

Vill ha en öppen kyrka

- Vi har ett stort engagemang för en öppen folk- kyrka för hela landet. Det innebär att vi tycker att Svenska kyrkan ska vara en lokal som har sociala aktiviteter, hjälper unga människor som hamnat på glid eller människor som kommer från andra länder, säger C-ledaren Annie Lööf.

’Baseras på öppenhet’

Hon säger sig vara oroad över att SD kan stärkas:

- Svenska kyrkan baseras på öppenhet, humanitet och alla människors lika värde. De prickar inte in något av det.

Enligt S valgeneral Olle Burell har partiet lagt ned mer tid och engagemang denna gång än valet 2009, bland annat för att kämpa mot SD.

Kyrkovalet - så går det till

Cirka fem och en halv miljoner svenskar får rösta i söndagens kyrkoval.

 Kyrkovalet sker vart fjärde år, alltid den tredje söndagen i september.

Den som är folkbokförd i Sverige, medlem i Svenska kyrkan och över 16 år är berättigad att rösta i de tre val det handlar om: till kyrkofullmäktige, som alltså berör församlingen/pastoratet, samt stiftsfullmäktige och kyrkomötet.

Sedan Svenska kyrkan skiljdes från staten år 2000 är det kyrkan som ansvarar för valet. Källa: Svenska kyrkan