Keiko Fujimori häktad igen

TT-AFP TT

Publicerad 2018-11-01

Keiko Fujimori pratar med sin advokat Giuliana Loza i rätten. Arkivbild.

Det blev en ganska kort sejour i frihet för peruanske oppositionsledaren Keiko Fujimori, dotter till Perus auktoritäre expresident Alberto Fujimori. Nu har den populära politikern häktats igen.

En domstol begärde Fujimori häktad, och domaren Richard Concepción Carhuancho säger att det finns en allvarlig misstanke om att hon leder en kriminell organisation med kopplingar till hennes parti Fuerza Popular, och att det finns risk att hon annars försöker att fly.

Fujimori är häktad tills utredningen som involverar henne är avslutad. Enligt peruansk lagstiftning kan det i komplicerade fall som detta innebära upp till 36 månader. Vinner häktningen laga kraft grusar den med all sannolikhet hennes förhoppningar om att ställa upp i presidentvalet 2021.

Fujimoris advokat Giuliana Loza har tre dagar på sig att överklaga häktningsbeslutet.

Keiko Fujimori släpptes så sent som i mitten av oktober efter en kortare tids häktning. Hon anklagas för att ha tagit emot pengar från det brasilianska företaget Odebrecht. Byggjätten står i centrum för en massiv korruptionsskandal som skakat en rad länder i Latinamerika de senaste åren.

Enligt åklagarna ledde Fujimori en grupp inom sitt parti Fuerza Popular som tog emot kampanjpengar från Odebrecht enligt ett särskilt upplägg som syftade till att dölja varifrån bidragen kommit.

Sedan i juni utreds tre tidigare peruanska presidenter misstänkta för att på liknande sätt ha tagit emot mutor från företaget