Dunkin’ Donuts har miljonskulder

Publicerad 2018-07-25

Från en ljus framtid och stora expanderingsplaner – till konkurs och skulder på flera miljoner.

– Det är cirka 8 miljoner kronor till banken som det rör sig om, säger Hans Roth, advokat och konkursförvaltare.

Samtidigt befinner de sig i en tvist med franchiseägaren i USA.

På tisdagen kunde Aftonbladet avslöja att munkjätten Dunkin’ Donuts har gått i konkurs i Sverige – och att samtliga butiker har bommat igen.

Men för bara några år sedan hade företaget storartade planer på expandering.

– Vi ska ha öppnat på minst 30 ställen innan 2019. Vi letar hela tiden efter etableringsmöjligheter i resten av landet, sa Linda Lindius, då Area Manager på företaget, till tidningen Food Supply i maj 2015.

Nu är alltså och de sockerdrypande munkarna färdigsålda – och kvarstår gör stora skulder.

Minst åtta miljoner i skulder

Advokaten Hans Roth, från firman Sandberg & Partners, är konkursförvaltare i ärendet och berättar att det handlar om skulder på flera miljoner kronor.

– Vi är inne i en väldigt tidig fas och har inte hunnit få in alla adekvata uppgifter än, men det är cirka åtta miljoner kronor till banken som det rör sig om, säger han.

– Sedan tillkommer alla leasingkontrakt och hyresavtal. Vi pratar om ytterligare miljoner när det gäller leasingavtalen – om dessa inte fullföljs – och det kommer man inte att göra på alla driftställen, säger Hans Roth.

Totalt rör det sig om sju butiker i Stockholmsområdet, samt en liten produktionsenhet. Det kan även kosta att lämna hyreskontrakt, och Dunkin’ Donuts kommer få fortsätta att betala hyran till dess att lokalerna inte längre står outhyrda.

Tvist med franchisegivaren

Företaget befinner sig dessutom i tvist med franchisegivaren, alltså Dunkin’ Donuts i USA, där det finns krav från båda parter. Exakt vad det rör sig om är oklart i nuläget.

– Jag känner inte till alla detaljer där än, men vet att det pågår en tvist. Hur det slutar än vet vi inte, säger Hans Roth.

Advokaten menar att man inte kan se den fulla vidden av rådande situation förrän en konkursbouppteckning har överlämnats till rätten, vilket tar en månad att sammanställa.

En rangordning av företagets skulder sker i samband med konkursbouppteckningen.

– De som först får betalt är de som håller på med laga bokföring och revision. Därefter kommer banken som har företagsinteckningar som säkerhet i sina fordringar. Alla andra fordringsägare får dela på den kaka sedan de prioriterade fått sitt, där man får utdelning i proportion till storleken på sin fordran, säger Hans Roth.

I dagsläget bedömer han inte att det kommer ske en utbetalning till övriga fodringsägare, utan säkerhet.

Vd:n Jimi Metz undanber i ett mejl att kommentera detta.

Full lön till alla

Många olyckliga läsare hörde av sig till Aftonbladet efter nyheten om munkjättens konkurs.

Tycker det är trist. Jag och min son ÄLSKADE Donutsen på Dunkin, brukade åka in till Gallerian från Söder och köpte en kartong, vid speciella tillfällen”, skrev signaturen Stella.

Signaturen Chris skrev: ”Det var ett trevligt avbrott på jobbet när vi fikade DD munkar. Jag kommer sakna dom fett”.

Vad gäller uppsagd och orolig personal, kommer dock lugnande besked i fråga om deras löner.

– Personer kommer att få ut löner genom sin lönegaranti. Det finns vissa begränsningar men jag tror inte att det kommer drabba någon av dem. Så i princip rör det sig om full lön till alla, säger Hans Roth.

Att få fram en konkursbouppteckning kommer ta cirka en månad, men advokaten menar att han kommer arbeta med detta ärende bra mycket längre än så.

Är detta ett stort ärende?

– Ja, det är inget litet ärende i varje fall. Nog finns det större, men något litet är det inte.

Följ ämnen i artikeln