Vännerna tog farväl av Lennart Bodström

Publicerad 2015-05-26

Familj, vänner och tidigare ministerkollegor följde Lennart Bodström till den sista vilan.

– Det var en jättefin begravning av en man som levt ett långt och lyckligt liv, säger sonen Thomas Bodström.

Klockan 14 ringde klockorna i Katarina kyrka på Södermalm i Stockholm. Bänkraderna fylldes med familj, vänner och representanter från Socialdemokraterna.

Längst fram stod den tidigare utrikes- och utbildningsministern Lennart Bodströms kista, ett fotografi och en stor bukett ängsblommor.

– Det är en stor saknad, säger Ingvar Carlsson, statsminister under Bodströms tid som utbildningsminister.

– Lennart var en väldigt fin vän med mycket humor. Han hade starka värderingar och klara mål.

Gick till frisören när Stenmark åkte

Tonerna av Bachs "Air" klingade ut och officianten Örjan Lundqvist talade om Lennart Bodströms liv som fackordförande, politiker och ambassadör i Oslo. Men framför allt som en älskad familjefar och medmänniska.

När Lennart Bodströms ointresse för sport lyftes fram hördes försiktiga skratt från bänkraderna.

– Helst ville han att det skulle bli oavgjort på fotbollsmatcher, så det inte skulle bli orättvist. När Ingemar Stenmark åkte skidor gick han till frisören, eftersom det aldrig var någon kö då, sa Örjan Lundqvist.

Mellan 1970 och 1982 var Lennart Bodström ordförande i Tjänstemännens centralorganisation, TCO. En post som senare togs över av Björn Rosengren.

– Jag träffade honom första gången 1967. Då var han den stiligaste, både till form och innehåll. Han var en Kennedy, säger Björn Rosengren.

"En fin begravning"

Efter TCO-åren utsåg Olof Palme Lennart Bodström till utrikesminister. När Ingvar Carlsson tog över blev han utbildningsminister.

Lena Hjelm Wallén, tidigare utrikes- och utbildningsminister, satt i samma regering som Lennart Bodström både under Palmes och under Carlssons tid.

– Jag kommer minnas honom som en rättskaffens person. Med en stor integritet, säger hon.

Lennart Bodström dog den 30 april, 87 år gammal. Sista tiden bodde han och frun Vanja på ett seniorboende.

– Jag är glad att fina gamla vänner, gamla ministerkompisar och TCO-ordföranden kunde komma. Det var en jättefin begravning av en man som levt ett långt och lyckligt liv. Det känns bra ändå, säger sonen Thomas Bodström.