Ipadladdaren exploderade – Lena, 12: Blev väldigt rädd

Publicerad 2015-06-08

Plötsligt hörde pappa Kenneth en smäll på övervåningen.

Strax efter kom dottern nerrusande och berättade att laddaren till Ipaden exploderat.

– Jag fick inte ont men, jag blev väldigt rädd, säger Lena, 12, till Aftonbladet.

Kenneth Solheim satt och tittade på tv hemma i Vennesla i södra Norge runt 22-tiden i går kväll när han plötsligt hörde en smäll från övervåningen. När dottern Lena, 12, kom nerrusande för trappan fick han förklaringen.

– Hon kom springande och sa att Ipadladdaren exploderat och börjat brinna, säger Kenneth Solheim till Aftonbladet.

Skulle svara på ett meddelande

Strax innan hade Lena satt Ipaden på laddning, gått och lagt sig och nästan hunnit somna.

– Jag låg i sängen och hörde att jag fick ett meddelande och då skulle jag gå och svara och då bara small det. Det som var inne i laddaren kom ut, säger Lena till Aftonbladet.

Pappa Kenneth berättar att Lena hade Ipaden i handen när laddaren exploderade.

– Jag fick inte ont, men jag blev väldigt rädd, säger Lena.

I samband med att familjen renoverade huset för några år sedan byttes elektroniken och säkringsskåpet ut och allt är enligt Kenneth i toppskick.

– Det slog jag fast med en gång att det varken var fel med kontakter eller något annat i huset utan att det rätt och slätt är laddaren som gått sönder eller kortslutit.

Apple hörde av sig

Efter att norska medier skrivit om explosionen hemma hos den sydnorska familjen hörde tillverkaren Apple av sig under måndagsmorgonen, berättar Kenneth.

– Vi ska prata i morgon igen. De ska sätta mig i kontakt med någon tekniker på Apple. De vill nog gå till botten med det här, säger han.

Laddaren är av en typ som även kan användas för Apples telefoner Iphone.

Aftonbladet har tidigare berättat om säkerhetsrisker med Apples produkter. En kvinna berättade för något år sedan i Aftonbladet hur hennes lägenhet totalförstördes i en kraftig brand orsakad av en Iphoneladdare.

Och förra sommaren gick företaget själva ut med ett pressmeddelande om att laddare till gamla modeller kan bli överhettade och börja brinna.

Kenneth Solheim har också försökt kolla vad det är för modell på laddaren, men säger att eftersom den är så bränd kan han inte avgöra hur gammal den är.

”Ska inte ladda mer på natten”

Även om Ipadladdaren hos familjen Solheim aldrig fattade eld på allvar och det gick bra den här gången säger Kenneth att han fått sig en tankeställare: Huset kunde faktiskt ha brunnit ner.

– I vårt hus finns ju massor av laddare till olika saker. Det här blir som en varning att man ska vara lite försiktig och pröva ladda mer på dagtid. Kanske använda timer som slår på och av automatiskt, säger han.

Lena har också funderat på hur hon ska göra med Ipaden i framöver.

– Jag tror inte jag ska ladda den på natten i fortsättningen, säger tolvåringen till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln