Döda människor blir bara siffror

Det har aldrig

varit särskilt greppbart. ”43 döda i Bagdad idag” eller ”1 000 befaras dödade efter Bagdadkaos”. Absurda siffror på nyheterna, som försvinner lika snabbt som nån hinner andas ”Lars Danielsson”.

Jaha. 80 döda i dag. Inte mer?

Rapportering utan människor och deras berättelser tenderar att ha den effekten på våra hjärnor. Den gör mänsklig tragedi till en fråga om siffror.

Det spelar ingen roll hur sjuka de är: 70 000 dödade civila. Två miljoner människor på flykt. Två miljoner!

Och ändå.

Fortfarande bara siffror i protokollet.

Inte konstigt då

att www.hometownbaghdad.com har fått ett sånt genomslag. Några 20-nånting studenter i Bagdad: Adel, Saif och Ausama som har blivit filmade och berättat om sina liv i månader nu.

När de försöker kolla fotboll på tv (men elektriciteten försvinner), när Ausama ska skriva sin tenta i medicin, Adel som repar med sitt band eller Saifs förlovning med tjejen han är kär i.

Tanken har varit att visa omvärlden hur det vanliga livet ser ut i Bagdad, genom några unga killars försök till ett normalt liv. Adel säger att om han slutade spela basket eller biljard eller musik, allt det där vanliga, skulle han bli galen. Han vill inte sitta och vänta på döden. Ändå är den ständigt närvarande och har blivit mer och mer påtaglig för varje dag.

Av replokalen

består nu bara bråte, på vägen till basketplanen måste Adel och hans kompisar gömma sig undan gevärskulorna och han visar bilder av vänner som en efter en flytt landet.

När Ausamas farbror Ni’met– som alltid har varit som en andra pappa för honom – nyligen åkte för att köpa bröd på marknaden sköts han ihjäl med 50 skott av en amerikansk patrull som tog honom för terrorist. Några dagar senare sitter Ausamas pappa (och Ni’mets bror) hemma bredvid sin son i soffan och säger att nu gäller bara en sak: att få sin familj i säkerhet.

”Vi måste ta oss ut härifrån”.

I förra veckan

lades den sista av Ausamas, Saifs och Adels videos ut. Men alla filmer finns kvar på sajten. Med andra ord: om du inte har hunnit kolla – gå in och gör det nu.

National Geographics ska göra en dokumentär av materialet på Hometown Baghdad.

Ja, var sjutton ska man börja när det gäller Irak?

Följ ämnen i artikeln