Valet 2018

MSB vill signalspana för att upptäcka hot mot valet

Av: 

Martin Schori

NYHETER

Sverige är inte tillräckligt skyddat mot påverkanskampanjer från utlandet.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, vill därför få tillgång till – och styra – den signalspaning som bedrivs av Försvarets radioanstalt.

– Vi behöver täppa till en lucka. Så länge luckan är öppen finns en risk, säger Mikael Tofvesson, MSB:s chef.

MSB arbetar sedan 2016 med att skydda Sverige från desinformations- och påverkanskampanjer inför valet 2018. Efter att flera andra länder råkat ut för misstänkt utländsk påverkan kraftsamlar nu myndigheter för att möta ett eventuellt hot.

Men MSB:s resurser räcker inte, menar myndigheten. I framtiden vill man även få tillgång till signalspaning, skriver man i sitt budgetunderlag för 2019.

– Utländska statsapparater har avancerade metoder för det här, som de försöker dölja. Vi vill kunna upptäcka det, säger Mikael Tofvesson.

MSB:s generaldirektör Dan Eliasson

Vad är det som ni kan upptäcka med signalspaning som ni inte kan upptäcka idag?

– Jag kan inte bli så konkret om det här för då avslöjar jag eventuella metoder som används. Men vi har kartlagt vilka metoder som förekommit i andra länders val.

Han påpekar också att om MSB får tillgång till signalspaning kan man ännu bättre utföra sitt uppdrag med att bistå andra myndigheter i kampen mot desinformation och för bättre it-säkerhet. Inför både valet i USA och Frankrike drabbades valkampanjer av hackerattacker, som sedan delvis satte agendan för valrörelsen.

För att MSB:s önskemål ska gå igenom krävs dock en lagändring, något som inte kommer hinnas mer före årets riksdagsval.

Den nuvarande lagstiftningen om signalspaning väckte ett infekterat politiskt bråk – med tårar i riksdagen – innan den kunde införas år 2008.

Då var det endast FRA, Försvarets radioanstalt, som fick tillgång till informationen som samlades in. Sedan dess har även polisens Nationella operativa avdelningen och Säpo lagts till på listan.

Signalspaning bedrivs inte i Sverige, utan endast mot omvärlden.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

MARTIN SCHORI: Största hotet kommer inte från falska nyheter

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

FRA, Försvarets radioanstalt

Säpo

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap