Två poliser gripna för politikermord

TT-AFP-Reuters

Uppdaterad 2019-03-13 | Publicerad 2019-03-12

Två tidigare poliser rapporteras ha gripits misstänkta för mordet på den brasilianska människorättsaktivisten och lokalpolitikern Marielle Franco. Polismännen är de första personerna att gripas i fallet.

Under tisdagen greps två poliser för mordet på Marielle Franco och hennes chaufför. En av de gripna misstänks ha skjutit de dödande skotten, den andra för att ha kört bilen från vilken skotten avlossades från, rapporterar AFP och hänvisar till lokala medier.

– Två poliser kunde gripas med direkt koppling till brottet. Tack vare gripandena närmar vi oss en lösning på fallet, säger en polistalesman till Reuters.

Vänsterpolitikern Marielle Franco mördades i Rio de Janeiro för ett år sedan. Hon sköts ihjäl med flera kulor mot huvudet från en förbipasserande bil i vad som föreföll vara ett professionellt utfört mord. Kulhylsorna som hittades efter skjutningen kom från polisen, men ammunitionen hade enligt en minister stulits från polisen flera år tidigare.

Marielle Franco var särskilt känd för att kämpa för svartas och homosexuellas rättigheter, men också för att öppet kritisera polisbrutaliteten i Rios fattiga kåkstäder. Något som enligt Francos kollegor ledde till att hon mördades.

Följ ämnen i artikeln