Regering 2019: Här är alla ministrar i nya regeringen

︎ Amanda Lind ︎ Anders Ygeman ︎ Hans Dahlgren

Uppdaterad 2019-01-23 | Publicerad 2019-01-21

Stefan Löfven har presenterat sin nya regering.

Sex ministrar försvinner – och sex nya tar plats.

Här är alla namn du behöver ha koll på.

Här är alla 23 ministrar i Stefan Löfvens nya regering

Stefan Löfvens nya regering 2019.

Stefan Löfven (S), 61, statsminister

Stefan Löfven.

Han har gjort en smått osannolik resa, fosterpojken som blev svetsare och i dag är Sveriges statsminister. Gick tidigt med i SSU och blev fackligt aktiv i början av 1980-talet. Var ordförande för IF Metall innan han valdes till partiledare för Socialdemokraterna 2012, då han ersatte den hårt kritiserade Håkan Juholt. Sveriges statsminister sedan 2014.


Margot Wallström (S), 64, utrikesminister

Regeringens utan tvekan mest erfarna statsråd, Har suttit i regeringen under flera perioder, de senaste 4,5 åren som utrikesminister. Tio år i EU-kommissionen, flera internationella prestigeuppdrag. Född i Kåge, Västerbotten, bor i Hammarö utanför Karlstad.


Hans Dahlgren (S), 70, EU-minister

Hans Dahlgren.

S-veteranen har en lång utrikespolitisk karriär bakom sig, bland annat som kabinettssekreterare på UD och FN-ambassadör. Har varit rådgivare åt Olof Palme och Ingvar Carlsson. Med sina 70 år är han äldst i regeringen.
 


Magdalena Andersson (S), 51, finansminister

Magdalena Andersson

Civilekonom utbildad vid Handelshögskolan i Stockholm. Har även studerat vid Harvard. Blev 2014 den första kvinnliga finansministern i en S-ledd regering.


Per Bolund (MP), 47, finansmarknads- och bostadsminister, biträdande finansminister

Per Bolund.

Finansmarknadsministern får nu även ansvar för bostadsfrågor. Valdes in i riksdagen 2006. Tjänsteman på näringsdepartementet 2003–2006. Väntas efterträda Gustav Fridolin som språkrör för MP när denne slutar.


Ardalan Shekarabi (S), 40, civilminister

Ardalan Shekarabi

Anses vara en av Löfvens favoriter. Civilminister under förra mandatperioden, något han nu fortsätter som. Är i grunden jurist.


Anna Ekström (S), 59, utbildningsminister

Anna Ekström.

Blev 2016 gymnasie- och kunskapslyftsminister men tar nu över som utbildningsminister efter Gustav Fridolin. Var tidigare generaldirektör för Skolverket. Blev erbjuden en ministerpost i Fredrik Reinfeldts första Alliansregering men tackade nej.


Matilda Ernkrans (S), 45, minister för högre utbildning och forskning

Matilda Ernkrans.

Riksdagsledamot för S sedan 2002 men något av en doldis i allmänhetens ögon. Arbetade tidigare som arbetsförmedlare. Ersätter Helene Hellmark Knutsson.


Isabella Lövin (MP), 55, miljö- och klimatminister

Isabella Lövin.

Miljöpartiets språkrör som tidigare var biståndsminister har bytt post och är nu miljöminister. Hon har även, som tidigare, titeln vice statsminister. Innan hon blev politiker arbetade hon som journalist. Belönades med både Stora Journalistpriset och Guldspaden för sin bok ”Tyst hav”.


Ibrahim Baylan (S), 46, näringsminister

Ibrahim Baylan.

Tungt S-namn som varit partisekreterare för Socialdemokraterna och haft flera ministerposter, den första när Göran Persson var statsminister. Har bytt post i den nya regeringen.


Jennie Nilsson (S), 46, landsbygdsminister

Jennie Nilsson.

Ny i regeringen. Riksdagsledamot sedan 2006. Ordförande i näringsutskottet sedan 2014. Efterträder Sven-Erik Bucht som landsbygdsminister.


Amanda Lind (MP), 38, kultur- och demokratiminister

Amanda Lind.

Ny i regeringen. Har de senaste åren varit partisekreterare för MP. Utbildad psykolog.
 


Morgan Johansson (S), 48, justitieminister

Morgan Johansson.

Blev statsråd redan 2002 och ansvarade då för folkhälsofrågorna. Efter S-åren i opposition återvände han till regeringen 2014, först som justitieminister som även hade ansvar för migrationsfrågorna. Senare slapp han migrationen och fick i stället ta över ansvaret för polisen. Född i Höganäs, bor i Lund. Tillhör partiets vänsterflank.


Mikael Damberg (S), 47, inrikesminister

Mikael Damberg.

Uppvuxen i en S-familj, pappa var bland annat partikassör. Valdes till SSU:s ordförande 1999 med bara två rösters marginal och har varit ordförande i Stockholms läns partidistrikt. Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen i två år från 2002 och näringsminister från 2014. Petas nu från posten som departementschef. Född i Solna. Tillhör partiets högerflank.


Peter Eriksson (MP), 60, biståndsminister

Peter Eriksson.

Säg det som Eriksson inte gjort. Lärare till professionen. Under hans tid som kommunalråd i Kalix gjorde MP sitt hittills bästa valresultat, 43,7 procent. Språkrör för MP i nio år tillsammans med Maria Wetterstrand, ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, KU, ledamot av EU-parlamentet, statsråd med ansvar för bostäder och digitalisering från 2016.


Ann Linde (S), 57, handels- och Nordenminister

Ann Linde.

Har sysslat med EU-frågor sedan hon var sakkunnig hos dåvarande EU-ministern Mats Hellström på 1990-talet. Men nu tvingas hon lämna över dem till Hans Dahlgren. Innan hon blev statsråd 2016 har hon en mycket lång bana bakom sig som politisk tjänsteman, bl a som Anders Ygemans statssekreterare. Född i Helsingborg.


Peter Hultqvist (S), 60, försvarsminister

Peter Hultqvist.

Hultqvist behåller inte helt oväntat jobbet som försvarsminister. Han upprepar på förhand inlärda meningar, inget frihjulande där inte, och det inger förtroende. Född i Gävle men förknippas mest med Borlänge där han länge varit kommunalråd och vars trygga dialekt han adopterat. Radioamatör och tidigare chefredaktör för partitidningen.


Lena Hallengren (S), 45, socialminister

Lena Hallengren.

En av den nya regeringens största skrällar. Efter en tid som förbundskassör i SSU blev hon statsråd redan för 16 år sedan, då med ansvar för bland annat förskolan. Allmänt ansåg man då att hon var ganska blek, en uppfattning som Stefan Löfven inte tycks dela. Från Kalmar. Jämställdhetsminister med mera sedan nästan ett år tillbaka.


Annika Strandhäll (S), 43, socialförsäkringsminister

Annika Strandhäll.

Strandhäll får inte längre vara chef för Socialdepartementet och tar hand om bara en del av de frågor hon ansvarat för sedan 2014, bland annat pensioner. En klar petning. Innan Strandhäll blev minister 2014 var hon under tre år ordförande i fackförbundet Vision. Kommer från Göteborg.


Ylva Johansson (S), 54, arbetsmarknadsminister

Ylva Johansson.

Den förra vänsterpartisten är inne på sin tredje period som statsråd. Utbildad lärare vars första uppdrag i regeringen 1994 blev skolministerns. Återkom 2004 som äldreomsorgsminister i två år och därefter 2014 som arbetsmarknadsminister. Född i Huddinge söder om Stockholm. Fanatisk anhängare av Hammarby.


Åsa Lindhagen (MP), 38, jämställdhetsminister

Åsa Lindhagen.

Kom in i riksdagen i höstas som ersättare för partikamraten Per Bolund. Tidigare bland annat socialborgarråd i Stockholm mellan 2014 och 2018. Utbildad civilingenjör i Linköping. Kommer från Norrtälje. Har suttit länge i Rädda barnens styrelse.


Tomas Eneroth (S), 52, infrastrukturminister

Tomas Eneroth.

Eneroths karriär tog fart sedan han blev gruppledare för S-ledamöterna i riksdagen 2014. Tre år senare blev han infrastrukturminister, en titel han behåller sedan han leder ett helt nytt departement, infrastrukturdepartementet. Metallarbetare från Tumbo, känt för sina husvagnar, i Eskilstuna kommun.


Anders Ygeman (S), 48, energiminister

Anders Ygeman.

Satt i evigheter i riksdagen innan han blev inrikesminister 2014. Då blev han plötsligt folkkär och det var med stor sorg han avgick efter skandalen på Transportstyrelsen 2017. Har sedan dess varit partiets gruppledare i riksdagen, och nu återvänder han till regeringen. Från Stockholm, ordförande i vänsterdistriktet Stockholms stad.