Mc-gäng och fotbollsfirmor samarbetar

TT

Publicerad 2018-11-12

Bättre organiserade och mer välutbildade. Men framför allt många fler – som dessutom har tätare kontakt med varandra.

En ny rapport förändrar bilden av organiserad brottslighet, våldsbejakande extremism och fotbollsfirmor i Sverige.

Mellan 15 000 och 18 000 personer i Sverige ingår i olika kriminella nätverk, från mc-gäng till islamistisk extremism. Flera individer kan också ha dubbla tillhörigheter, eller byta grupper.

De olika grupperna har många överlappningar, där i synnerhet kopplingar mellan mc-gäng, fotbollsfirmor och kriminella nätverk fungerar som bryggor mellan olika grupperingar. Det är långt vanligare än tidigare trott att grupperna samarbetar med varandra.

– Tidigare rapporter har haft uppgifter om att det finns mellan 4 000 och 10 000 personer i de här grupperna, så vi blev ju förvånade, säger Amir Rostami, en av forskarna bakom rapporten.

Dubbla tillhörigheter

Det är inte bara mängden personer i de kriminella nätverken som sticker ut. Även utbildningsgraden är högre än forskarna trott. Nära hälften har klarat gymnasiet och över åtta procent har eftergymnasial utbildning eller högskoleutbildning.

Den typiske medlemmen i dessa grupper är en man på 19 år, född i Sverige med utländsk bakgrund. Nio av tio är misstänkta för brott. Och dessa drygt 15 000 personer stod för ungefär en femtedel av alla brottsmisstänkta under det senaste året.

”Lätt att spekulera”

– Det är väldigt brottsaktiva individer. Så både storleken och förmågan för de här grupperna behöver man på något sätt reducera, säger Amir Rostami, som dock inte vill dra för hårda slutsatser om åtgärder.

– Det är lätt att man börjar spekulera då. Men förhoppningsvis kan vår rapport bidra till att öka kunskapen om hur de här miljöerna verkar.

I rapporten har 15 244 personer som polisen och säkerhetspolisen registrerat som medlemmar i olika grupperingar i juni i år av forskare vid Institutet för framtidsstudier kartlagts genom korskörningar med uppgifter från bland annat Bolagsverket, Socialstyrelsen och Rättsmedicinalverket.

– Det nya vi har gjort är att vi sammanställt grundläggande egenskaper som finns om de här individerna, och det är såvitt jag vet första gången miljöerna jämförs så detaljerat, säger Amir Rostami.