Migrationsverket sågar asylutredning

TT TT

Publicerad 2018-11-13

Migrationsverket dömer ut den statliga utredningen om asylmottagande. I ett remissvar sågas såväl ansvarsfrågan som analysen av det kommande behovet.

– Utredningen har så stora brister att den inte går att genomgöra, säger generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Obligatoriska ankomstcenter och ett gemensamt mottagaransvar för Sveriges samtliga kommuner. Det är två centrala delar i den statliga utredning om mottagandet av asylsökande som presenterades i våras.

Nu har Migrationsverket lämnat sitt remissvar, och det är inte nådigt mot utredningen. Det är framförallt två punkter som myndigheten riktar in sig på – att kommunerna ska ha ansvar för boende- och integrationsfrågorna samt att kalkylerna bygger på förlegad matematik.

– Det är olyckligt att styra på det som varit i stället för att styra på det som kommer att vara. Det behövs reformer, men utredningen vilar på felaktiga premisser. Den situation vi hade 2015 och framåt ser vi inte nu. Tvärtom kommer vi ha kortare handläggningstider och färre antal asylsökande. Utredningens förslag bygger mycket på det omvända, säger Mikael Ribbenvik.

TT: Vad är du mest orolig för?

– Ja, det är ju att lägga över hela mottagningsverksamheten till kommunerna under asyltiden. Det är inte kommunernas främsta kompetens, den passar bättre för dem som får stanna än dem som inte får det. Jag är orolig för att vi ska bygga upp en enorm byråkratisk apparat där 290 kommuner behöver bygga en organisation för detta. Det blir väldigt få asylsökande som ska fördelas till varje kommun och väldigt ineffektivt.

Pilotverksamhet

Migrationsverket vill i stället se några få ankomstcenter, där staten har ansvaret och alla asylsökande går igenom en process som i bästa fall tar högst 30 dagar.

– Vi har redan startat en pilotverksamhet i Göteborg med ankomstcenter där vi provar det här och vi kommer fortsätta i Stockholm och Malmö och sen får vi se kapacitetsbehovet, vi behöver se lite resultat och se att det fungerar, säger Mikael Ribbenvik.

TT: Skulle ert förslag hålla för en situation som den 2015?

– Ja. Eller nej, det finns inget system som håller för en situation som 2015, det var extraordinärt. Det är inte det vi planerar för heller, men vi måste ha ett system som fungerar i såväl vågdalar som toppar och det planerar vi för.

Oklar framtid

Vad som händer med utredningen vill Mikael Ribbenvik inte sia om, men klart är att regeringskrisen hotar att skjuta upp besluten och därmed försvåra verksamheten.

– Nu får regeringen smälta detta, den regering det nu blir. Men ett besked om statligt eller kommunalt mottagarsystem skulle man kunna ge besked om ganska snart. Det är inte så att den här myndigheten står stilla och ser vad det är som händer, utan tvärtom vi gör ju saker. Vi har inte råd att stå stilla, däremot är det viktigt att få besked.

Följ ämnen i artikeln