Här bor studenter i byggkaoset

Publicerad 2018-04-24

En bullrig byggarbetsplats, el och vatten som stängs av med jämna mellanrum och en oro för att skada sig i byggkaoset.

Så lever de studenter som bor i Prime Livings nya studentbostäder i Spånga.

– Byggarbetet pågår överallt, en dag föll det ner en såg bredvid mig, säger hyresgästen Jonathan Brott.

Från den stora vägen som passerar studentbostäderna ser det bara ut som en byggarbetsplats. Men här bor studenter.

– Jag tror att vi är ett hundratal som bor här nu, säger Nica Olivendal, en av hyresgästerna.

Arbetet med att bygga bostäderna är i full gång.

– Vi vet inte om det här är en säker plats. Några av de som jobbar på byggarbetsplatsen som jag pratat med säger att det är den värsta arbetsplatsen de jobbat på. Byggarbetet pågår överallt, en dag föll det ner en såg bredvid mig, säger Jonathan Brott.

Prime Living bygger totalt 1100 nya studentbostäder i närheten av Spånga station och under den här terminen har de första bostäderna blivit klara för inflytt.

Men när de första hyresgästerna anlände på den angivna inflyttningsdagen, den 28 februari, fick de en chock.

Lägenheterna hade hål i taken

Det de möttes av var en byggarbetsplats och ett bostadshus som inte var färdigbyggt. Flera hyresgäster berättar att deras lägenheter var fulla med byggdamm.

Under inflyttningsdagen tog Nica Olivendal en bild på en av trappavsatserna i huset. Där saknas en vägg och på ett ställe fanns inget skydd mot att falla ut, trots att det är flera meter ner till marken.

– Det fanns ingen el och inget vatten. Vi kom till ett bombnedslag, säger Anna som egentligen heter något annat och som bor i en av studentlägenheterna.

– Lägenheterna var inte ens städade, det fick vi göra själva. Lägenheterna var i stort sett klara men det fanns konstiga hål i taken och en synlig och öppen dörr till ett schakt, säger Nica Olivendal.

För att flytta sina möbler fick de använda byggarbetarnas hiss. Nu, i slutet av april, är det fortfarande den hissen hyresgästerna måste använda. När byggarbetarnas hiss stannar vid ett våningsplan är det ett glapp på runt 30 centimeter mellan hissen och själva huset som hyresgästerna måste kliva över. Nedanför glappet är det ett fritt fall ned till marken.

– Jag är livrädd varje gång jag måste använda den, säger Nica Olivendal.

Trappan upp till de övre våningsplanen hade till en början inget trappräcke, utan bara en planka som skydd mot att falla ned mot marken.

Tvingades lämna sina hem redan första kvällen

Redan under kvällen på inflyttningsdagen var studenterna tvungna att lämna sina nya hem.

– Det kom fram en tjej som sa att vi inte fick flytta in än och att vi måste gå därifrån för att grindarna till byggarbetsplatsen skulle stängas, säger Anna.

Hyresgästerna fick lov att lämna sina möbler och andra saker i lägenheten, men de kunde inte låsa sina dörrar.

Veckan därpå fick hyresgästerna flytta in på riktigt. Men problemen har fortsatt.

– Jag skriver en C-uppsats och måste vara hemma och skriva. Men jag har lagt 65 timmar på att bråka med hyresvärden och med att ta emot folk som ska bygga, säger Jonathan Brott.

– Elen och vattnet stängs ofta av. Ibland är det under ett par timmar, ibland under en hel dag. När vi fick lägenheterna sa de att delar av området skulle vara under byggnation, men vi trodde självklart att vårt hus skulle vara klart, säger Nica Olivendal.

Hyresgästerna fick flytta in den femte mars, men det var först den sjunde mars som Stockholms stad fattade ett interimistiskt slutbesked för vissa delar av byggnaden. Det är ett beslut om att det är godkänt för inflyttning som byggnadsnämnden under vissa förutsättningar får ge i avvaktan på ett slutligt besked.

Att ta ett bygge i bruk innan ett interimistiskt slutbesked, eller ett slutbesked, har tagits är förenat med sanktionsavgifter.

– Frågan om sanktion kommer utredas och hanteras av oss, skriver Mikael Andersson Ståhl, enhetschef på bygglovsavdelningen på Stadsbyggnadskontoret, i ett mejl till Aftonbladet.

Enligt Prime Livings vd Jan Severa har inga regler brutits, trots att hyresgästerna fick flytta in två dagar innan beslutet togs av Stockholms stad.

– Vi fick svar från en oberoende kontrollansvarig, som jobbar mot kommunen, att alla handlingar hade gått igenom, säger Jan Severa.

”Det känns inte seriöst”

Han säger att byggarbetarnas hiss är godkänd för att användas av hyresgästerna, och att trappuppgången var godkänd redan vid inflytten trots att trappräcket inte var på plats under den första tiden. Han säger att lägenhetshuset är säkert för hyresgästerna.

– Man kan ha träplankor i trappan om man sätter upp det på ett godkänt sätt, det var en tillfällig lösning. Montage av hissen börjar nu, vi väntar på montageteamet som vi inte har fått loss förrän nu. Om det upplevs som osäkert får vi ta det vidare, säger Jan Severa.

Nica Olivendal berättar att hon betalar 7100 kronor i månaden för sin etta på 31 kvadrat.

– Den första månaden fick vi en vecka utan hyra, fem procent reduktion för att hissen inte var klar och fem procent reduktion för att balkongen inte var färdig. Den andra månaden fick vi två hyresfria veckor och reduktion för balkong och hiss. För hyran i maj ska vi betala full hyra med fem procent reduktion för att hissen inte finns. De hävdar att balkongen ska vara klar den första maj men det tror jag inte att den kommer vara, säger hon.

Hos hyresgästföreningen är Prime Living ett välkänt namn och det finns flera pågående ärenden som gäller just studentlägenheterna i Spånga.

– Vi har ett antal människor där som har vänt sig till oss och som undrar hur de ska agera. Hyrorna är rätt så häftiga, det är ingen välgörenhet gentemot studenterna de sysslar med och de levererar inte den bästa kvalitén. Det känns inte seriöst att låta folk flytta in när de inte är klara och de måste svara på varför de har låtit hyresgäster flytta in över huvud taget. Situationen är som den är på bostadsmarknaden i Stockholm och studenterna är i beroendeställning, säger Zeljko Kranjec, enhetschef på juridiska enheten på Hyresgästföreningen i Stockholm.