”Insatsledaren på SOS var nästan i panik”

Publicerad 2011-08-01

Polis och räddningstjänst hade stora kommunikationsproblem under insatserna efter terrordåden i Norge.

Orsaken var att det nya nödnätet inte tagits i bruk i området kring Utöya.

– Insatsledaren på SOS var nästan i panik: ”Var är polisen? Var är polisen?”, säger radioamatören Finn Johannessen till NRK.

Eftersom nödnätet inte tagits i bruk tvingades polis och räddningstjänst kommunicera via okrypterat nät, mobiltelefon, e-post och fax, uppger NRK.

Förtvivlade röster

Finn Johannessen kunde följa hur myndigheterna kommunicerade med varandra över radio under de dramatiska timmarna förrförra fredagen.

Under långa perioder hör han förtvivlade röster från ambulanspersonal som förgäves försöker få kontakt med polisen.

– Det skedde förfärligt många gånger, säger Johannessen till NRK.

Ambulanspersonal, brandmän och civilförsvar stod på landsidan mitt emot Utöya och väntade på besked från polisen i Norra Buskerud om att få gå in och hjälpa nödställda, men de hade ingen möjlighet att få kontakt med polisen över det nya nödnätet.

Ingen mobiltäckning

När gärningsmannen väl gripits kunde inte alla enheter samtidigt få besked om att de kunde gå in på området och hjälpa de skadade.

– Situationen var att man hade ambulanser som kom in i ett område där det inte fanns täckning för nödnätet, eftersom nödnätet inte är utbyggt i det området, säger Fredrik Westmark vid ambulanspersonalens yrkesorganisation till NRK.

– Dessutom använde man ett analogt nät som det inte var täckning för överallt, så man hade problem med kommunikationen på vissa platser nere vid stranden utanför Utöya, säger Westmark.