Livshotande polarkyla drar in över USA

Jon Lindhe/TT

Publicerad 2019-01-30

Miljontals människor i norra USA förbereder sig inför den historiska polarvirvel som nu drar in över landet. I flera stater väntas de lägsta temperaturerna på flera generationer, med mer än 40 minusgrader.

Ett riktigt vinteroväder rör sig ner över den amerikanska mellanvästern. Företag har bett sina anställda att stanna hemma, skolor håller stängt och hundratals flyg har redan ställts in.

Till och med det pålitliga amerikanska postväsendet – som har mottot att varken snö eller regn kan stoppa deras arbete – ställer in sina leveranser i sex stater: Illinois, Iowa, Minnesota, North Dakota, South Dakota och Wisconsin, rapporterar CNN.

Enligt vädermyndigheten NWS rör sig polarvindarna nu ner genom de norra delarna av mellanvästern för att sedan dra öster ut.

”Bitter kyla”

"Vänta er kyliga temperaturer, bitter kyla och livshotande vindavkylning, sannolikt leder det till spridda köldrekord från övre mellanvästern till Ohio", skriver NWS.

Temperaturerna väntas under dagen ligga mellan -23 och -40 grader i de norra staterna mellanvästern, alltså staterna väster om bergskedjan Appalacherna, norr om Ohiofloden och öster om Klippiga bergen.

Vindens avkylande effekt kan göra att temperaturerna upplevs kallar än -50 grader på vissa håll, enligt NWS.

”Livshotande väder”

I miljonstaden Chicago väntas det bli kallare än i delar av Antarktis och det finns en risk att köldrekordet på -33 grader kan slås. Omkring 160 värmecenter har öppnats i staden för att människor ska kunna söka skydd.

– Det här är livshotande omständigheter och väder, säger Chicagos borgmästare Rahm Emanuel vid en presskonferens.

I huvudstaden Washington DC har myndigheterna satt in extra resurser för att hjälpa stadens hemlösa.

Vinterovädret tros hålla i sig tills på fredag.