IS tar på sig attack mot museum

Publicerad 2015-03-19

Extremistgruppen Islamiska staten påstår att den stod bakom attacken mot Bardomuseet i Tunis som krävde minst 21 människoliv. Tunisien har satt in armén i större städer och förklarat "krig mot terrorismen".

Tunisien jagar upplysningar kring den blodiga attacken som skakat huvudstaden. De båda attentatsmännen, som sköts ihjäl under räddningsinsatsen, har identifierats som tunisiska medborgare. Minst nio personer har gripits, misstänkta för delaktighet i attacken.

Fyra av dem uppges ha "direkta kopplingar" till attentatet, medan fem andra enligt presidentkansliet tillhört samma "cell", skriver AFP.

I en ljudinspelning som lagts ut på internet hävdar IS att "två knektar från Islamiska staten... tungt beväpnade med automatvapen och granater, hade Bardomuseet som mål". IS hotade också med nya attacker: "Ni har bara sett början." Äktheten i meddelandet har inte kunnat bekräftas.

"Krig mot terrorn"

Samtidigt sätts den tunisiska armén in för att skydda större städer. Tunisien befinner sig nu i "krig mot terrorismen", enligt president Beij Caid Essebsi.

– Dessa barbariska minoriteter skrämmer inte oss. Vi ska bekämpa dem skoningslöst till vårt sista andetag, säger han.

De två männen öppnade eld när en grupp turister klev av en buss utanför museet, som ligger intill det tungt bevakade parlamentet.

Många utländska turister

Besökarna flydde i panik in i museet, där attentatsmännen tog gisslan.

– Jag kröp ihop med armarna över huvudet, men jag blev skjuten i örat, handen och nacken, berättar en japansk turist för tv-kanalen NHK.

Dödsoffren uppges vara turister från Japan, Italien, Colombia, Australien, Frankrike, Polen, Storbritannien och Spanien, samt tre tunisier.

Tusentals personer samlades i går utanför museet med tända ljus för att uttrycka sorg och vrede. Dådet ses som ett dråpslag mot landets viktiga turistnäring.

Framgångsexempel

"Dagens blodiga attack riktade sig inte bara mot turister och tunisier, men även mot det toleranta och fria samhälle som tunisierna har kämpat för att bygga upp under de senaste fyra åren", säger Eric Goldstein på människorättsgruppen Human Rights Watch i ett uttalande.

Tunisien har lyfts fram som ett framgångsexempel för den så kallade arabiska våren. Landet har sedan upproret genomfört flera fria val. Samtidigt beräknas 3 000 tunisier ha rest till Irak, Syrien och grannlandet Libyen för att strida med jihadistgrupper, bland andra Islamiska staten.

TT