Slottet blir stekarrosa

Uppdaterad 2014-11-07 | Publicerad 2014-11-06

Slottets nya färg rör upp känslor i huvudstaden.

Det blir stekarrosa, inte gult.

Inte okej, tycker tidigare borgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP).

– Det är illa. Det finns en stor enighet bland stockholmarna för ett gult slott.

Det råder kärleksyra på slottet. Och nu går kärlekstemat igen i slottets nya design.

När fasaden renoveras om blir den inte gul, som tidigare diskuterats - utan varmrosa.

Enligt Slottsarkitekten Andreas Heymowski ska den rosa färgen göra att slottet harmoniserar med omgivningen.

– Det har varit en lång och komplicerad process som lett fram till detta. Jag har full förståelse för de som skulle vilja se en annan färg på slottet men vi har kommit fram till att det här är den färgen som kommer fungera bäst utifrån både estetik, hållbarhet och stadsbild. En gul färg skulle bli för dominerande, säger Andreas Heymowski.

Prislapp: en miljard

En expertgrupp med bland annat länsstyrelsen, stadsbyggnadskontoret, stenexperter, kemister, arkitekturhistoriker och konstnärer har varit involverade i arbetet att välja färg som tagit - tro det eller ej - fyra år.

Att renovera fasaden kommer att ta 25 år och kosta runt en miljard kronor.

– Det känns väldigt spännande. Den befintliga putsen är tekniskt i bra skick och får vara underlag för det tunna, genomfärgade putslager som nu förs på. Dessutom hade staden en helt annan karaktär förr, med smutsig trafik och tunga båtar som bolmade rök på fasaden. Den här gången kommer slottet att hålla sin färg mycket längre.

Men Heymowski stöter på patrull från två tidigare borgarråd i Stockholm, Madeleine Sjöstedt (FP) och Mikael Söderlund (M). Beslutet har tagits utan hänsyn till stockholmarna, menar de.

"Det är stötande"

– Det är illa. Det här är en fråga som diskuterats i många år och det finns en stor enighet bland stockholmarna för ett gult slott. När man väljer den här nyansen kommer man få en beige byggnad som smälter in i omgivningen. Jag är inte monarkist men slottet är en av de mest betydelsebärande byggnader som finns. Det ska synas att det är ett slott, säger Madeleine Sjöstedt.

Ärendet är extra känsligt på grund av hyresgästen (Carl XVI Gustaf), tycker Sjöstedt.

– Jag tycker att det är riskabelt att ha ett förfarande där man inte bryr sig om vad folk tycker. Framförallt med tanke på vem som är hyresgäst. Det är stötande och kan uppfattas som odemokratiskt.

Följ ämnen i artikeln