Svensk anmälde våldtäkt – fick gå

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-29

Nu får han rätt och över 2 milj i skadestånd

Journalisten Christian Palme anmälde chefsåklagaren för internationella brottmålsdomstolen för våldtäkt – och fick sparken.

I torsdags fick han 2,3 miljoner i skadestånd av FN:s arbetsdomstol.

– Det är oerhört att en av världens viktigaste åklagare kan sitta kvar trots att han anklagas grovt sexbrott, säger Palme.

Påståendena om att Luis Moreno-Ocampo, högste åklagare vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag, utnyttjat en kvinna sexuellt har väckt betydande internationell uppmärksamhet.

En kvinnlig journalist i Sydafrika berättade i mars 2005 för en kollega till Palme på ICC att hon tvingats till sex av Moreno-Ocampo.

– Jag fick höra talas om det här och försökte övertala min kollega att vi tillsammans skulle anmäla chefsåklagaren, säger Palme, som var pressekreterare på ICC.

Egen anmälan

Men kollegan vägrade och svensken gjorde en egen anmälan. Palme hade bland annat en bandinspelning där kvinnan gråtande berättade om sexövergreppet.

Då fick han sparken – av åklagaren han anmält.

I somras beslöt de internationella organisationernas och FN:s arbetsdomstol (ILOAT) i Geneve att avskedandet var felaktigt.

ILOAT skrev i sitt beslut bland annat att Palme hade rimlig grund för sin anmälan och tilldömde honom sammanlagt 2,3 miljoner i skadestånd, pengar som nu har betalats ut.

Ingen prövning än

Anklagelserna mot Moreno-Ocampo, som i somras begärde att Sudans president skulle gripas för folkmord, har dock inte prövats i domstol. Det kommer troligen heller inte att ske på grund av bevisläget. Men uppgifterna har utan tvekan skadat åklagaren.

Daily Telegraph har krävt hans avgång och i Sverige har Ove Bring, professor i internationell folkrätt, undrat om inte utspelet om Sudans president var ett sätt att flytta fokus från sexanklagelserna.

Palme, som nu arbetar på Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala, är nöjd med skadeståndet.

– Men det är väldigt märkligt att en av världens viktigaste åklagare kan anklagas för sexualbrott utan att människorättsorganisationer som Amnesty och Human rights watch reagerar.