Rapparna Yasin och Haval döms till fängelse

Utpekad ledare dömd till 17 år och 10 månaders fängelse

Publicerad 2021-07-14

Flera mordförsök, omfattande narkotikahandel, sprängningar och en brutal kidnappning.

På onsdagen föll domen mot det kriminella Vårbynätverket där 30 personer stått åtalade.

26 av 30 får fängelse – däribland rapparna Yasin och Haval.

Gängledaren Chihab Lamouri döms till 17 år och 10 månaders fängelse.

Målet är ett av de största i Stockholm med påstådda kopplingar till gängkriminalitet, och flera misstänkta tillhör det så kallade Vårbynätverket.

Totalt handlar det om 16 åtalspunkter, som försök till mord, människorov, synnerligen grovt narkotikabrott, allmänfarlig ödeläggelse och rån.

Efter 27 förhandlingsdagar avslutades rättegången den 16 juni, och under onsdagen meddelades domen.

Yasin döms till fängelse

  • Totalt 26 av de åtalade får fängelse från 6 månader och upp till 17 år och 10 månader. Totalt dömdes 147 fängelseår ut.
  • Rapartisten Yasin, 23, döms för förberedelse till människorov till fängelse i 10 månader. Åklagaren hade yrkat på ett och ett halvt års fängelse. Eftersom han återfallit i brott har tingsrätten bestämt att han även ska avtjäna en sedan tidigare kvarvarande del av ett fängelsestraff. Det totala frihetsberövande straffet blir därmed 1,5 år lite drygt.
  • Rapparen Haval, 26, döms för medhjälp till människorov och medhjälp till rån som begåtts mot en känd artist. Han döms till fängelse i två och ett halvt år.
  • Chihab Lamouri, 33, som pekats ut som ledaren för Vårbynätverket, döms till 17 år och 10 månaders fängelse. Enligt åtalet har han styrt nätverket från Spanien och misstänkts för grov och omfattande brottslighet, bland annat mordförsök. Åklagaren hade yrkat på livstids fängelse.
  • Före detta landslagsspelaren i fotboll, Ilija Jurkovic, 24, döms till 11 års fängelse för bland annat medhjälp till försök till mord, grovt vapenbrott och människorov.

Om domen står sig i högre instanser innebär det att i princip hela Vårbynätverkets toppskikt kommer sitta fängslade under lång tid framöver. Utöver ledaren Chihab Lamouri döms en person som kallas "platschefen", en nära anhörig till Lamouri, till 12 års fängelse. Dessutom får nätverkets tre "kaptener" mellan sex och elva års fängelse.

Tingsrätten har i vissa fall tagit hänsyn till de dömdas unga ålder samt den tid de varit häktade med restriktioner, vilket har medfört kortare straff.

23 av de totalt 27 dömda ska vara fortsatt häktade.

Enligt tingsrättens bedömning har de dömda begått brott såsom försök till mord, medhjälp till försök till mord, stämpling till mord, synnerligen grovt vapenbrott, synnerligen grovt narkotikabrott, grovt vapen- och narkotikabrott, människorov, rån, försök till grov utpressning, allmänfarlig ödeläggelse och grovt penningtvättsbrott med mera.

Kidnappade en svensk artist

Ett av de mest uppmärksammade brotten är kidnappningen av en svensk känd rapartist förra våren. Syftet ska ha varit att pressa artisten på pengar. Yasin döms för att ha försökt organisera en kidnappning av artisten vid ett tidigare tillfälle, men den gången blåste man av det efter att ha sett poliser i närheten. Några veckor senare försökte man igen, då med Haval som lockbete. Och då fördes artisten bort till en lägenhet i Vårby, där han bland annat avtvingades en dyr klocka och pressades på pengar.

Under rättegången visades bilder på hur artisten, blödande och bunden, tvingades posera framför kameror. Gärningsmännen hotade att sprida bilderna om man inte fick pengar. Något man senare också gjorde, eftersom artisten aldrig tillmötesgick kraven. Man planerade också att placera en bomb vid artistens bostad.

Utdrag ur encrochattarna om kidnappningen

Välorganiserat nätverk

Enligt tingsrätten är det bevisat att det finns ett välorganiserat nätverk bestående av personer med kopplingar till Vårby, Vårberg och Alby.

– Detta nätverk har varit hierarkiskt byggt med en tydligt utpekad ledare som haft underordnade på olika nivåer. Vårbynätverket har också samarbetat med personer med kopplingar till andra nätverk för att kunna genomföra sin brottslighet, säger juristdomaren Kian Amraée i en kommentar.

Juristdomaren Kian Amarée på onsdagens pressträff.

Mycket bevisning via Encrochat

En annan viktig fråga i målen har varit hur bevisningen från Encrochat ska hanteras.

– Det här är ett mycket komplext mål. En stor del av bevisningen bygger på material från Encrochat. Tingsrätten har funnit att den typen av bevisning inte ska avvisas – det vill säga, man får föra fram den här typen av bevisning, säger Kian Amraée.

Han tillägger att man även kunnat slå fast vilka som har skrivit de olika meddelandena och att man kunnat koppla dem till verkliga händelser.

Utöver fängelsedomarna har en person dömts till sluten ungdomsvård och en annan person till dagsböter.

Några av de tidigare misstänkta personerna har även frikänts, däribland två ungdomar som påståtts ha hållit vakt utanför en bostad där rapartisten hölls frihetsberövad. En funktion som tingsrätten inte kunnat styrka.

Även en kvinna, i vars bostad man påträffat vapen och narkotika, frikändes.

HÄR ÄR ALLT DU BEHÖVER VETA OM RÄTTEGÅNGEN:

ANNONS