Agnes Wold sågar förslaget om familjekarantän: ”Hemma förgäves”

Publicerad 2020-09-24

Lokala restriktioner blir Sveriges nya strategi mot coronaviruset.

Ett av förslagen är familjekarantän – vilket professor Agnes Wold anser vara ”dyrt och ineffektivt”.

– Åtta av tio som stannar hemma kommer nog att göra det helt förgäves, säger hon.

Tillfälliga åtgärder och restriktioner på lokal nivå blir Sveriges strategi för att förhindra coronavirusets spridning framöver. Det sa statsepidemolog Anders TegnellFolkhälsomyndighetens pressträff tidigare i veckan.

Samma dag presenterade Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, familjekarantän som förslag i SVT:s ”Aktuellt”.

– Det som bland annat diskuteras är hemisolering av hushållskontakter, sa han.

I går uppgav statsepidemiolog Anders Tegnell för Dagens Nyheter att Folkhälsomyndigheten, FHM, helst hade väntat med att presentera förslaget. Anledningen var att detaljerna kring en familjekarantän inte är helt klara.

– Egentligen hade vi inte tänkt lyfta den frågan förrän vi hade ett koncept helt och hållet klart. Nu måste vi reda ut hur vi löser de rent praktiska möjligheterna, säger han till tidningen.

80 procent hemma i onödan

Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, är inte så säker på att förslaget om hemisolering av hushållskontakter är särskilt effektivt.

Agnes Wold.

Det stora flertalet, 80 procent, smittas inte av någon närstående. Och det är oklart hur länge en familjekarantän skulle pågå. En eller två veckor? Och kostnaden för att hålla de 80 procent som troligen inte smittas av närstående hemma i 14 dagar är hög. Dels i form av ersättning från Försäkringskassan, dels i form av utebliven arbetskraft inom exempelvis vården, menar hon.

– Och åtta av tio som stannar hemma nog kommer att göra det helt förgäves.

En annan faktor som få tänker på är inkubationstiden. Man smittar ju inte från det man själv blir smittad, utan från det man själv blir sjuk, eller kanske ett par dagar innan sjukdomssymtomen debuterar. Man måste själv vara infekterad och producera virus i näsan för att infektera andra och när man väl fått symtomen ska man i vilket fall stanna hemma.

Anders Tegnell.

Förhindrar två dagars smittspridning

Det betyder att man i princip endast förhindrar två dagars smittspridning hos de knappt 20 procent som blivit smittade av en sjuk närstående – till priset att alla är hemma i 14 dagar – alltså de högst två dagar då man kanske sprider smittan innan man själv begriper att man är sjuk. Det blir en rätt ineffektiv åtgärd, menar Agnes Wold.

– Frågan är om det är en effektiv användning av pengarna. Det kan inte jag avgöra, säger Wold.

Enligt Maria Rotzén, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Stockholm, handlar det om karantän för vuxna, inte för barnen.

– Vi har skolplikt och det är inte barnen som är drivande i smittspridningen, säger hon till TT.

Därför använder hon uttrycket anhörigkarantän eller anhörigisolering.

– Tanken är att de anhöriga ska vara hemma med smittbärarpenning eller motsvarande tillsammans med den sjuke. Det kommer antagligen också att bli så att vi kommer att uppmana den anhöriga att testa sig innan man bryter sin isolering, även om man inte har några symtom, säger hon till TT.
Hur lång karantänen ska vara är oklart, än så länge. Men Maria Rotzén uppskattar tiden till en vecka.

– Genom att göra så här tror vi att vi åtminstone kan få bort lite smitta från samhället. Vi skulle ju inte införa det här om vi inte tror att det skulle tillföra någonting, säger Maria Rotzén till TT.

Björn Eriksson.

PODD Så mycket pratar omvärlden om Sveriges corona-strategi

Aftonbladet Daily pratar med Anna Rudels, kommunikationschef på Svenska Institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen