Gängrival skulle mördas för 1,5 miljoner – fotbollstalang prutade ner priset

Uppdaterad 2021-03-24 | Publicerad 2021-03-23

Totalt 30 personer misstänks för inblandning i den hittills största gängbrottsutredningen i Stockholm.

Bland dem finns en tidigare fotbollstalang som tros ha haft en central roll i flera av åtalspunkterna.

Bland annat prutade han ner priset för ett beställningsmord – från 1,5 miljoner till 1 miljon kronor.

På tisdagen lämnades den omfattande förundersökningen på över 15 000 sidor in till Södertörns tingsrätt.

Totalt handlar det om 16 åtalspunkter, däribland mordförsök, sprängdåd, människorov och grova vapen- och narkotikabrott.

En av dem som åtalas är den prisbelönte rapparen Yasin, 23, som misstänks ligga bakom kidnappningen av en annan känd artist förra våren.

29 andra personer, många av dem med kopplingar till det kriminella Vårbynätverket, står åtalade.

I det stora åtalet som kom i dag, där bland annat ett beställningsmord på en gängrival förkommer, finns bilder från flera beslag som polisen har gjort.

Ex-landslagstalang inblandad

Däribland en tidigare fotbollstalang och U-landslagsspelare, som misstänks ha varit en central figur både i kidnappningen av den kände artisten, men också i ett mordförsök i Västerås på en högt uppsatt gängledare.

Upprinnelsen till mordförsöket är en långvarig konflikt mellan två rivaliserande nätverk, där våldet eskalerade efter en skjutning med dödlig utgång 2017.

Efter skjutningen skapades en omfattande brottsplan, som gick ut på att mörda ledaren för det rivaliserad nätverket, konstaterar kammaråklagare Anna Stråth.

– Planen var att skjuta ihjäl honom i april 2020 i Västerås. Bara tillfälliga omständigheter gör att personen inte mördas. När mordförsöket misslyckas sluts ett avtal där en annan person får i uppdrag att mörda den rivaliserande ledaren i utbyte mot en miljon kronor.

Prutade ner priset

Den tidigare fotbollstalangen ska ha spelat en avgörande roll i avtalet, då denne lyckades ”pruta ner priset” – från 1,5 miljoner kronor till 1 miljon kronor.

”Avtalet som sluts innebär att XX åtar sig att betala en miljon kronor om motparten lyckas mörda NN. Det finns inget slutdatum för uppdraget”, skriver åklagaren i sin sammanfattning.

Ex-landslagsspelaren ska även ha erbjudit att Yasin, via en annan person, kunde hjälpa till att ”lura fram gängledaren”.

Detta då det enligt stämningsansökan framkommer att Yasin och fotbollsspelaren, som av polisen beskrivs som en av Stockholms farligaste gängledare, är vänner sedan flera år tillbaka och har bland annat suttit på anstalt ihop.

Involverade Yasin i planerna

Fotbollsspelaren misstänks även ha varit den som involverade Yasin i planerna att kidnappa den kände rappartisten.

”Tillsammans bestämmer de när det ska ske och hur de ska gå tillväga”, konstaterar åklagaren i sin sammanfattning.

Planen var att Yasin och kidnappningsoffret samtidigt skulle vara inbokade i en musikstudio i centrala Stockholm. Enligt åklagaren ska Yasin då ha lånat en Encrotelefon för att kunna kommunicera med ex-landslagsspelaren på ett säkert sätt.

Då kontaktade den tidigare fotbollsspelaren, enligt åklagaren, en annan man för att säkerställa att de hade en lägenhet och ”redskap” redo för brottet.

Tidigare misstänkt för mord

Fotbollsspelaren misstänks även ha varit delaktig i planerna att spränga en bomb utanför den kände rapparens hem, samt planerat och placerat ut en bomb under en företagares bil samt på dennes bilfirma i maj förra året.

Den tidigare landslagsspelaren har tidigare varit misstänkt för mordförsök, samt dömts till fängelse vid två tillfällen, bland annat för grovt vapenbrott.

Beslagtagna vapen.