Festande ungdomar bakom smitta i Jokkmokk

Smittskyddsläkaren: Tyvärr livsfarligt med kalas just nu

Publicerad 2021-03-22

Antalet coronafall ökar i en oroväckande takt i Jokkmokk.

En tvådagar lång fest i början av mars tros vara källan till smittan.

– Blev man inte smittade första dagen så träffades de flesta dagen därpå igen, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt till NSD.

Antalet coronafall ökar i en oroväckande takt i Jokkmokk, enligt Region Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt.

För två veckor sedan hade man 31 nya bekräftade fall. Under förra veckan bekräftades 87 nya fall, rapporterar NSD.

– Det är 1,8 procent av befolkningen i kommunen som smittats på en enda vecka. Vi har nog aldrig sett en så stor smittspridning på så kort tid. Det senaste utbrottet i Jokkmokk skulle kunna vara liknande det som var i Gällivare i våras men det är svårt att säga eftersom vi inte hade resurser att provta alla vid den tiden, säger Anders Nystedt till tidningen.

”Spott eller snor börjar flyga”

En anledning till den stora ökningen tros vara festande ungdomar.

– Vi tror oss veta var majoriteten smittats och det är några få fall i Kåbdalis, något i äldrevården och så vidare. Men det stora verkar vara en serie av träffar som gjorts av alldeles för många ungdomar med fest, grillande och sportlovsfirande, säger Anders Nystedt.

En av de stora smittspridareventen tros vara en fest som ägde rum under två dagar i början av mars.

– Första dagen verkar det ha varit vanlig fest och kalas är tyvärr livsfarligt just nu. Det räcker med att en person är smittsam och alkoholen börjar flöda. Snart är det högljutt och spott eller snor börjar flyga i allt skrålande. Och blev man inte smittade första dagen så träffades de flesta dagen därpå igen, säger han till tidningen.

Idag vårdas 35 personer med covid-19 på sjukhus i Norrbotten, varav 7 på covid-iva. 2 patienter vårdas på covid-iva utanför länet, enligt NSD.

Smittskyddsläkare Anders Nystedt.