Biden favorit i Pennsylvania – trots stort underläge

Publicerad 2020-11-04

Inför valet talade alla om staten som skulle avgöra allt: Pennsylvania.

Ett halvt dygn efter att rösträkningen började står det klart att vågmästarstaten kan tippa resultatet.

Pennsylvania har varit en viktig trofé för både Biden och Trump. Förre viceministerns födelsestat har setts som ett nödvändigt delmål för att nå 270 elektorröster. I skrivande stund kan Biden ha säkrat sina röster även utan jättestaten, men själv tror han fortfarande – när alla poströster är räknade – att han kommer att ta hem den också.

Det finns även en annan detalj som väckt stor uppmärksamhet gällande ”the Keystone state”, som Pennsylvania också kallas. Man tog en paus i räknandet mitt i natten och slutade helt sonika att räkna röster. På onsdag morgonen förklarade valmyndigheten i staten att stoppet var nödvändigt för att kalibrera valmaskinerna. Rösträkningen ska nu vara återupptagen, men resultatet kan bli ytterligare fördröjt.

Joe Biden.

Och det blir spännande värre. Hundratusentals röster är ännu oräknade, bland annat från staden Philadelphia där Biden förväntas kamma hem många röster. När den här artikeln skrivs leder Trump i delstaten med ungefär 600 000 röster, men beräkningar av bland annat New York Times gör gällande att så många som en miljon poströster återstår att gå igenom. Och de väntas i hög utsträckning gå till Biden. Hittills har poströsterna starkt lutat åt hans fördel och han har tagit hem 78 procent av dem.

Men den som önskar sig en snabb upplösning får lägga band på sig. Rösträkningen kan hålla på till fredag, har officiella källor meddelat.

 

FÖLJ RESULTATET I PRESIDENTVALET HÄR

Rösträkningen delstat för delstat