Expert på ekobrott: ”Sekretess hinder för bekämpa kriminella gängen”

Publicerad 2021-07-03

För att komma åt de kriminella gängen ska ett tiotal myndigheter samverka.
Men nuvarande regler gör att myndigheterna inte kan samarbeta som regeringen uppdragit åt dem.

– Vi får inte lämna ett enda tips till andra myndigheter på grund av gällande sekretess, säger Pia Bergman, ekobrottsexpert vid Skatteverket i podden Aftonbladet Krim.

Ett litet anonymt växlingskontor i Stockholm misstänks ha slussat iväg brottsvinster på nära en kvarts miljard kronor.

En stor del av pengarna har skickats utomlands för att där användas för investeringar i nya narkotikapartier. Enligt polisen har kriminella också kunnat ha depåer med kontanter på kontoret - som använts vid knarkaffärer.

– Kontoret har fungerat som en bank för kriminella, säger Magnus Sohlén, polisens utredningsledare.

Sammanlagt misstänks individer från 16 olika kriminella grupperingar ha använt kontorets tjänster.

”Sekretessregler ett hinder”

Åtalet väcktes i början av juni men olika myndigheter har haft ögonen på verksamheten i många år tidigare - utan att kunna ingripa.

Ett tiotal myndigheter har regeringens uppdrag att samverka mot den organiserade brottsligheten. Men det samarbetet fungerar inte, menar Pia Bergman vid Skatteverket.

– För vi får inte dela de information som vi behöver dela för att kunna jobba tillsammans, säger hon i podden Aftonbladet Krim.

– Den myndighet som jag representerar, vi får inte lämna ett enda tips till andra myndigheter på grund av gällande sekretess. Samtidigt är vi den myndighet som sitter på bäst information om vilka företag vi borde agera emot.

Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet vid Skatteverket. Arkivbild.

”Behövs lagändring”

Pia Bergman efterlyser därför en lagändring på området.

Men även en skärpning av reglerna för aktörer inom det informella överföringssystemet Hawala, som fungerar som bankkontor i länder där det inte finns något etablerat bankväsende. Ett system där det nu aktuella växlingskontoret World Exchange i Stockholm ingick. Och därifrån stora summor kunnat sändas utomlands utan myndigheternas insyn, enligt åtalet.

Pia Bergman anser att det därför bör införas krav på ordentlig bokföring på och sanktioner för dem som inte sköter detta, kanske även nedstängning av verksamheter.

– För vi vet att det här också används för att finansiera terrorism och finansiera annan kriminell verksamhet.

Senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim handlar om ett växlingskontor på Södermalm i Stockholm som kriminella misstänks ha använt för att slussa iväg nära en kvarts miljard kronor.