Femtipodden: ”Kvinnor som är 50 plus är osynliga idag”

Publicerad 2021-04-25

Ulrika Fredriksson och Johanna Hermann Lundberg vill sätta 50-plussarna på kartan.

Barn som flyttar hemifrån, njutning efter klimakteriet, föräldrar som blir sjuka, tabubelagda relationer, rynkor och mod.

Tunga och känsliga ämnen varvas med stora skratt i Femtipodden som leds av duon Ulrika Fredriksson och Johanna Hermann Lundberg – även känd som ”Fröken Ur”.

I podden intervjuas svenska kända kvinnor, experter och duons vänner om livet runt 50.

Podd-Sverige drunknar inte direkt i poddar som handlar om kvinnor i 50-årsåldern. Det konstaterade Ulrika Fredriksson och Johanna Hermann Lundberg – och bestämde sig för att fylla luckan i poddsfären.

– Man märker att många har längtat efter de här perspektiven. Och vi märkte det själva när vi letade: kvinnor som är över 50 år är ganska osynliga i media. Men vi har fått fin respons, många känner igen sig i det som diskuteras i podden. Och även yngre kvinnor lyssnar. De vill ju få den inblicken, hur ska jag närma mig mina 50 plus? säger Ulrika Fredriksson.

– Vi har pratat länge om att göra något tillsammans. Så podden var efterlängtad även av oss. Sen kom jäkla skitcorona – och mitt i eländet fanns plötsligt tid att dyka ner i projektet, säger Johanna Hermann Lundberg, som har en av Sveriges kändaste röster – hon är känd för många som ”Fröken Ur”.

Fantastiska kvinnomöten

Duon har känt varandra i snart 30 år. De träffades på Radio Stockholm där Johanna arbetade som programledare och Ulrika jobbade i receptionen. Det sa klick direkt och en lång vänskap växte fram.

Johanna Hermann Lundberg känner många igen som programledare från radio och TV, bland annat på P4 Uppland och SVT. Ulrika Fredriksson har många års erfarenhet av projektledning och teater. De har länge drömt om ett gemensamt projekt.
Poddinspelningarna sker i Ulrika Fredrikssons kök över en karaff bubbelvatten. Sedan poddens begynnelse, i oktober 2020, har många gäster passerat köksbordsstudion. Både Emma Hamberg och Annika Jankell har hörts i podden. Men också Johannas och Ulrikas vänner.

– Det har varit några fantastiska kvinnomöten, vi längtar efter att få ut alla otroliga historier. Det finns så många ämnen att ta upp, det är fantastiskt, det tar inte stopp! säger Johanna Hermann Lundberg.

Podd-duon har varit vänner i 30 år.

Att vara 50 – som att vara tonåring

Hur är det då att vara en kvinna i 50-årsåldern i Sverige idag?

– På många sätt är det jättebra. Man är självsäker, känner sig själv, håller inte på och krånglar. Men det är mycket som man inte är beredd på. Vår hälsa är osynlig. Känslan är att alla går omkring och är förvånade: varför är det ingen som har sagt att det är såhär? säger Ulrika.

– Det är lite som att vara tonåring, man går liksom vidare in i tonåren. Men nu ska hormonerna bort. Det är nästan svårt att ta till sig det förrän man är där, säger Johanna.

Programledarna beskriver avsnitten som väldigt olika. Vissa är ren och skär glädje. Andra ämnen är sköra: cancer, sjuka föräldrar eller uppbrott.

– Vi gjorde ett avsnitt om att göra slut med sin egen mamma. Jag har själv erfarenhet av det. Många har ju en sårig och krånglig relation till sin mamma. Att gå så långt som att göra slut är ovanligt. Det var givetvis tungt, säger Ulrika Fredriksson.

Vill sätta 50-plussare på kartan

Just nu har Femtipodden ett avsnitt på gång om ofrivilligt barnlösa – och framöver kommer ett program om människor som har valt att inte skaffa barn. Listan på ämnen och drömgäster är lång.

Något podd-duon skulle önska sig är att kunna nå ut till fler i målgruppen.

– Jag tänker att ett problem med kvinnor som är 50 plus är att de inte aktivt söker sig till poddar. Så vi får hitta ut till publiken. Men det tar sig! Vi har underbara och väldigt engagerade lyssnare. Men det skulle förstås vara fint med fler lyssnare – och kanske någon sponsor, Johanna.

– Vi känner ju lite att vi har en mission. Vi har en mission att prata om det här och få andra kvinnor att prata med varandra. Om allt från sex till klimakteriebesvär – allt möjligt säger Ulrika.

– Vår mission är att tala om hur det är att vara just att vara kvinna 50-plus och allt vad det innebär – högt och lågt, säger Johanna.