Flygplan nedtvingat i Belarus

Biden om Belarus: Skamlig attack

Av: 

TT

NYHETER

Omvärldens fördömanden fortsätter att komma efter det att Belarus tvångslandat ett passagerarplan och gripit en regimkritisk journalist.

”En skamlig attack på politiska meningsskiljaktigheter och pressfriheten”, säger USA:s president Joe Biden i en skriftlig kommentar,

Biden säger att han välkomnar EU:s uppmaningar till sanktioner mot Belarus och att USA överväger vilka lämpliga medel som ska användas för att hålla de skyldiga ansvariga.

EU-ledarna var under det pågående EU-toppmötet i Bryssel eniga i sitt fördömande av Belarus.

De kräver att den gripne belarusiska journalisten och bloggaren Roman Protasevitj och flickvännen Sofia Sapega släpps omedelbart och manar internationella flygorganisationen ICAO att "skyndsamt utreda den här unika och oacceptabla incidenten". Dessutom ska "riktade ekonomiska sanktioner" mot Belarus och enskilda belarusier tas fram.

– Det här är en attack mot demokratin. Det här är en attack mot yttrandefriheten, sade kommissionsordföranden Ursula von der Leyen på en presskonferens under natten mot tisdagen.

Roman Protasevitj. Bilden är från 2017 i samband med att han grips under en protest i Minsk.
Joe Biden kallar det för en skamlig attack.

”Inte hans ord”

På måndagskvällen meddelade Belarus inrikesdepartement att Protasevitj hålls fortsatt frihetsberövad i Minsk. Journalisten, som riskerar fängelsestraff i upp till 15 år, framträdde också i en video som publicerades i flera kanaler i meddelandetjänsten Telegram.

Han säger där att han är vid god hälsa och att han erkänner att han medverkade till att organisera massprotester i Minsk i fjol, uttalanden som hans allierade avfärdar som framtvingade av regimen.

– Det är inte hans ord, inte hans intonation. Han agerar väldigt reserverat och man kan se att han är nervös. Och det är inte hans cigaretter på bordet, han röker inte det märket. Så jag tror att det här är framtvingat, säger Protasevitjs pappa Dmitrij enligt nyhetsbyrån AFP.

Stopp för flygningar

EU ber alla flygbolag att undvika resor genom belarusiskt luftrum, samtidigt som belarusiska flygbolag inte ska släppas in i EU, varken för att flyga eller landa.

Bland annat SAS, Lufthansa, KLM och lettiska Air Baltic har beslutat att tillfälligt stoppa flygningar genom landet.

Utredningar har också inletts i Polen, där planet var registrerat, och i Litauen där åklagare bland annat ska titta på om det kan handla om ”flygkapning i terrorsyfte”.

PODD En unik flygkapning

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Aleksandr Lukasjenko.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Regimkritikerns panikminuter på Ryanair-planet – erkänner brott

ÄMNEN I ARTIKELN

Flygplan nedtvingat i Belarus

Belarus

Aleksandr Lukasjenko

Joe Biden

Ursula von der Leyen

Roman Protasevitj