Misstänkte för Vetlandadådet vinkade mot poliserna

”Sticker upp en blodig knivspets”

Uppdaterad 2021-06-01 | Publicerad 2021-05-21

I dag inleds rättegången mot den man som misstänks för sju mordförsök på öppen gata i Vetlanda.

Mannen hade mått psykiskt dåligt en tid. Vid polisingripandet ska han ha försökt ta livet av sig själv samtidigt som han åkallade Allah.

Den 3 mars gick en ensam gärningsman till attack med kniv mot sju för honom okänd män i centrala Vetlanda. Flera offer höggs i halsen medan andra fick motta hugg mot överkroppen. Fyra personer fick livshotande skador.

19 minuter efter att larmet gått om första attacken kunde polisen gripa den misstänkte, en man som hade kommit till Sverige som asylsökande 2016. Då uppgav han att han var född 1999, men enligt DN hade han tidigare sökt asyl i Norge och då uppvisat ett pass där han ska varit född 1988.

Nu kan Aftonbladet berätta detaljer om gärningsmannens agerande vid gripandet. De poliser som var först framme vid mannen uppger i förhör att han påkallade deras uppmärksamhet och vinkade åt dem.

Därför trodde de först att det rörde sig om ett vittne – och körde fram till honom.

”Sticker upp en blodig knivspets”

Så här beskriver en av poliserna gripandet. Allt enligt förundersökningsprotokollet:

”Han viftar fortfarande med båda händerna i luften som han vinkar mot mig. När han är precis en meter från min förardörr ser jag att han har en kniv nerstoppad i jackärmen. Det sticker upp en blodig knivspets...”

I det läget inser poliserna att det är den misstänkte gärningsmannen de har framför sig. Eftersom han är så nära förardörren tar polisen som sitter där beslut att dra sitt vapen inne i bilen samtidigt som han skriker till mannen att backa.

När gärningsmannen har backat för han plötsligt kniven mot sin egen hals. Polismannen uppger att det ser ut som om mannen försöker skära sig själv i halsen. Vid första ansatsen uppstår ingen skada då mannen råkat vända kniven med slöa sidan mot halsen. Enligt polismannen gör den misstänkte då ett nytt försök att skära sig. Då öppnar polismannen eld.

”Så skriker han ju Allah Bakhar och sen påbörjar han en rörelse att han ska skära halsen av sig igen och då skjuter jag honom.”

Dåden i närheten av Pressbyrån, som ligger vid Resecentrum på Bangårdsgatan.

”Jag lade kniven mot halsen”

Hans poliskollega uppfattade också att mannen yttrade något kort ord innan självmordsförsöket. Men han betonar i sitt förhör att han inte hörde vad som sagts.

Det är fortfarande oklart exakt vad den misstänkte sa vid gripandet. På flera ställen i förundersökningsprotokollet har utrycket återgivits på olika sätt. I en sammanfattning av ingripandet heter det att mannen skrikit "Allahu akbar".

När sedan gärningsmannen förhörs på sjukhus återger tolken att han säger följande: ”Alltså polismännen kom ut, drog ut vapen eller vapnen mot mig och sa rör inte dig och jag lade kniven mot halsen. Jag sa, jag skrek Allah Bakar och drog kniven för att skära mig i halsen.”

När Aftonbladet når tolken på telefon för att försöka förstå vad mannen sagt och vad det betyder hänvisar denne till tystnadsplikt.

Offren hade inga kopplingar till varandra.

Kan vara missförstånd

Philip Halldén, fil.dr. med inriktning på islam, känner inte igen utrycket ”Allah Bakhar” och menar att det kan röra sig om någon form av språkförbistring hos poliserna eller den misstänkte.

– Det kan mycket väl vara en språkförbistring, säger Philip Halldén.

Efter attacken förekom det rykten om att mannen skulle ha åkallat Allah när han attackerade offren. Det har inte framkommit i polisutredningen.

Ingen av de drabbade offren har uppfattat att gärningsmannen åkallade Allah. Flera har sagt att han var helt tyst. Någon har hört honom skrika till eller utstöta ett läte. Här framträder ett offer som har en klar minnesbild av attacken.

Initialt utreddes knivdåden som ett misstänkt terrorbrott. Vars syfte ska vara injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller befolkningsgrupp. Den misstanken har nu avfärdats.

– Inget har framkommit i utredningen som tyder på att gärningarna varit planerade. Det finns ingen koppling mellan brottsoffer och den misstänkta gärningsmannen. Allt tyder på att offren är slumpvis utvalda, sa kammaråklagare Adam Rullman, när åtal väcktes mot mannen.

Vetlanda i sorg efter dådet.

Förstår inte varför

I förhör med mannen framgår det att han har varit nedstämd en längre tid och att han har drogproblematik. Så här förklarar mannen i förhör:

”För att jag hade svårt att hitta en sysselsättning, ett jobb i Sverige. Sen fanns en hel del andra problem som egentligen inte var relaterat till mig men jag blev drabbad av...”

Mannen har erkänt att han har skadat människor men säger också att han inte förstår varför. Han uppger också att han inte var ute efter att skada kvinnor och barn. När knivmannen närmade sig Mogärdeskolan mötte han flera skolbarn. Han ska då ha varit orolig för att de skulle bli rädda och känt sig själv lugnad av dem.

– Den misstänkta gärningsmannen har haft perioder av psykiskt dåligt mående som tilltagit i tiden före gärningen, sa kammaråklagare Adam Rullman i samband med åtalet.

Idag inleds rättegången mot den åtalade i Jönköpings tingsrätt. Han står åtalad för sju fall av försök till mord. Aftonbladet finns på plats och rapporterar från förhandlingar.

Tidningen har sökt mannens advokat för en kommentar.

Följ ämnen i artikeln