Regeringen: 40 punkter för att bekämpa mäns våld mot kvinnor

Publicerad 2021-06-16

Fem kvinnor mördades inom loppet av tre veckor i våras och de misstänkta är närstående män.

Nu har regeringen presenterat ett 40-punktsprogram mot mäns våld mot kvinnor, bland annat skärpta straff och möjligheten att införa kvinnohatbrott.

– Så länge som en enda kvinna mördas av sin partner eller före detta partner har vi inte gjort tillräckligt, säger jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP).

  • Amanda Hällsten
    16 juni 2021

    TV4 Nyheterna säger att arbetet kommer fortsätta till nästa regering. Hur ska det fungera?

    – Vissa utredningar kommer gå in i nästa mandatperiod. För att få en ny lagstigning tar det 2-3 år, men man måste sätta igång med det någon gång. Jag är glad att vi sätter igång nu, säger Morgan Johansson.

    TV4 Nyheterna: Det finns en bred uppsättning i riksdagen när det kommer till skärpta straff. Vilka svårigheter ser ni?

    - Jag hoppas att det finns en bred sammansättning när det kommer till att arbeta förebyggande och långsiktigt. Det har varit fokus på det straffrättsliga, men vi måste arbeta långsiktigt och förebyggande också, säger Märta Stenevi.

    – Kunskapsnivån är för låg i samhället, det är inte bara en politisk fråga. Fler samhällssektorer måste få bättre kunskap om det här. Systemet måste hålla

  • Amanda Hällsten
    16 juni 2021

    Expressen: Mäns våld mot kvinnor är ett omfattande problem som ska upphöra. Kan ni garantera det med dessa åtgärder?

    – Nej, men det kommer ha en effekt mot våldet. Vi måste följa vilken effekt som åtgärderna ger. Vi kan inte garantera att arbetet är färdigt imorgon, men vi kan garantera att vi aldrig kommer sluta arbeta med det här förrän ingen kvinna blir slagen. Vi ska tillsätta och utvärdera de åtgärder vi inför nu, säger Märta Stenevi.

    Riktar sig någon åtgärd mot när kvinnor lämnar männen? Det är ofta då våldet kulminerar.

    – Vi kommer tillsätta mer resurser för det. En av punkterna riktar sig till hur man kan få ett boende och en varaktig situation efter att man lämnat den som slår, säger Märta Stenevi.

  • Amanda Hällsten
    16 juni 2021

    Sveriges Radio Ekot frågar: Hur har dialogen med partier utanför regeringen sett ut i den här processen?

    – Det har varit ett stort engagemang och dialogen med andra partier har varit mycket givande. Vi för en ständig dialog med samarbetspartierna, men jag förväntar mig också en god dialog med oppositionspartierna, säger Märta Stenevi.

    Sveriges Radio Ekot: Är det stora summor som kommer krävas för åtgärderna?

    – Det får vi återkomma till. Det här ska ingå i budgetarbetet. Det ska inte vara små insatser här och nu, det ska föras in i budgetberedningen.

  • Amanda Hällsten
    16 juni 2021

    Aftonbladets Simon Olsson frågar när 40-punktprogrammet kommer träda i kraft:

    – Vi kommer tillsätta flera utredningar nu, för att sedan kunna gå vidare med fler åtgärder och skärpta lagstiftningar., säger Märta Stenevi.

    Aftonbladets Simon Olsson: Vad pratar vi om för tidshorisont?

    – Det beror på vilken punkt vi tittar på. Vissa punkter börjar nu, andra är mer långsiktiga, säger Märta Stenevi.

    – Man kan jämföra med 34-punktsprogrammet mot gängkriminalitet. Snart har vi gått i mål med de målen vi hade med det. Vissa åtgärder träder i kraft nu, andra om ett år. Nästa mandatperiod skulle jag säga att hela åtgärdspaketet träder i kraft, säger Morgan Johansson.

    – Jag vill varna för att sätta ett datum för det här. Vi kommer behöva jobba med detta år ut och år in. Men med det här paketet flyttar vi fram positionerna. När det kommer till att påverka normer kommer det ta flera år, och det är ett långsiktigt arbete. Så enkla är inte dessa frågor, säger Mikael Damberg.

  • Amanda Hällsten
    16 juni 2021

    SVT frågar om ett förtydligande om vilka förebyggande åtgärder som ska tillföras.

    – Bland annat ska hälso- och sjukvården ska få möjlighet att lämna uppgifter när man tror att allvarliga brott har begåtts. Många åtgärder handlar om att få en bättre metodik, styrning och översikt av hur brotten begås. Vi måste förskjuta normer, hur vi ser på vålds- och sexualbrott. Vi måste få till en förändring i grunden i samhället. Sexköp ska inte accepteras, sex ska bara byggas på samtycke och våld i relationer får aldrig accepteras, säger Märta Stenevi.

    – Det handlar om tidiga insatser mot barn och unga. Lagföringen i sig är också förebyggande, och det ska kopplas samman med några av de nya åtgärderna. Kriminalvården kommer få fler uppdrag, säger Morgan Johansson.

    SVT: Omkring 9 procent av anmälningar om

I snitt mördas 15 kvinnor av närstående män varje år i Sverige. Under tre veckor i våras mördades fem kvinnor på tre veckor och debatten om mäns våld mot kvinnor lyftes upp på dagordningen.

Regeringen meddelade i slutet av april att de skulle ”ta krafttag för att stoppa utvecklingen”:

”Det står bortom allt tvivel att mer behöver göras. Jag har därför gett jämställdhetsminister Märta Stenevi, justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg i uppdrag att intensifiera regeringens arbete och föreslå ytterligare åtgärder i arbetet med att bekämpa mäns våld mot kvinnor” sa statsminister Stefan Löfven i ett uttalade den 23 april.

I dag presenteras regeringens åtgärdspaket som redan innan presentationen uppgavs vara mer omfattande än det 34-punktsprogram som tagits fram för att stoppa våldsspiralen inom gängkriminaliteten.

Något som varit viktigt för regeringen att påpeka, uppger TT.

Och klockan 08.15 visade det sig att åtgärdspaketet är ett 40-punktsprogram.

– Mäns våld mot kvinnor är en högt prioriterad fråga för regeringen. Rättsväsendets myndigheter är centrala i arbetet för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, säger inrikesminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

– En förutsättning i det arbetet är att våra myndigheter kraftsamlar och samarbetar för att driva arbetet framåt utifrån sina olika ansvarsområden. Det är viktigt att myndigheterna har rätt förutsättningar och rätt kompetens för att vi med full kraft ska nå målen i åtgärdspaketet och stoppa våldet.

Programmet är indelat i fyra områden:

  1. Ett utökat och verkningsfullt förebyggande arbete mot våld
  2. Förbättrad upptäckt av våld och starkare skydd och stöd för våldsutsatta kvinnor och barn
  3. Effektivare brottsbekämpning
  4. Förbättrad kunskap och metodutveckling

När det kommer brottsbekämpningen vill regeringen bland annat tillsätta utredningen för att ta fram nu straffskärpningsgrund för hat mot kvinnor och straffansvar för psykiskt våld.

I paketet ingår också förslag om skärpta regler för villkorlig frigivning och vistelseförbud. Regeringen vill också att det ska bli enklare att utfärda kontaktförbud och att straffet för den som bryter kontaktförbud ska skärpas.

Kontaktförbud ska också kunna kombineras med fotboja, enligt åtgärdspaketet.

– De senaste åren har regeringen vidtagit en rad viktiga åtgärder för att skärpa straffen för de män som begår brott mot kvinnor. Straffen ska spegla brottens allvar, och här kommer ytterligare förslag i den riktningen, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i ett pressmeddelande.

– Mäns våld mot kvinnor ska aldrig accepteras, och rättsväsendet ska se strängt på dessa brott.

För regeringen har det varit viktigt att visa att mäns våld mot kvinnor prioriteras lika högt som kampen mot gängen. Arkivbild.