Paula Ternström.
Foto: Privat
Paula Ternström.

Polisen utreder skådespelaren Paula Ternströms upplevda pistolhot

Publicerad:

NYHETER

Skådespelaren Paula Ternström var lärarvikarie – och upplevde att en elev pistolhotade henne.

Enligt skolans utredning hade åttondeklassaren en limpistol.

– Det finns en pågående förundersökning där man kommer att prata med fler personer, säger Martin Marmgren, chef för områdespolisgruppen i Järva.

Paula Ternström, dotter till Solveig Ternström från tv-serien ”Svenska hjärtan”, jobbar normalt som skådespelare och producent, men har under pandemin blivit av med många uppdrag. Därför bestämde hon sig för att hoppa in som lärarvikarie.

Den 12 januari var hon med om en skräcklektion med en högstadieklass i stockholmsstadsdelen Spånga som hon tre dagar senare delade med sig av på Facebook.

”Först tre dagar senare börjar jag landa i att en elev i årskurs 8 faktiskt riktade ett skjutvapen mot mitt ansikte när jag bad honom sätta sig ned,” skrev Paula Ternström, 57, i ett inlägg den 15 januari.

– Det var dagens sista lektion och klassen var ganska stökig, men jag lyckades ändå få eleverna att jobba och gick runt och hjälpte alla. En av killarna som var ganska stor, mycket större än vad jag är, stökade runt och jag bad honom att sätta sig ner. Då riktade han plötsligt ett skjutvapen mot mitt ansikte, sa hon till Aftonbladet efter inlägget.

Paula Ternström.
Foto: Privat
Paula Ternström.

– Jag kan förstås inte svära på att det var ett riktigt skjutvapen, det kan ha varit en attrapp men jag upplevde det verkligen som ett skjutvapen. Han hade ett väldigt otäckt och konstigt ansiktsuttryck och det kändes nästan som han tyckte det var kul att skrämma mig. Jag hann knappt bli rädd och frågade om han hotade mig och då tog han snabbt bort vapnet.

Larmade skolan

Paula Ternström var utmattad av den stökiga spanskalektionen och orkade inte anmäla händelsen efteråt. Hon skulle vidare till nästa jobb och tror att hon kan ha blockerat bort den obehagliga upplevelsen som en försvarsmekanism.

– Jag hade varit där i åtta timmar, jag var helt slut. Jag hade så ont i huvudet, säger hon.

– Den här killen sprang ju iväg dessutom, och jag visste inte vad han hette, så jag kände att jag orkar inte hålla på och rota i det här. Jag släpper det bara.

Det var först i samtal med sina barn, pojkvän och vikarieförmedlingen Pamoja som hon insåg allvaret i det som hänt.

– Men då sa min kontakt på vikarieförmedlingen att hon skulle ta kontakt med skolan för så här får det inte gå till. Det är väldigt allvarligt att någon håller ett skjutvapen framför dig – även om det inte är riktigt.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Teddy Söderberg, grundskolechef för Hässelby, Vällingby och Spånga, bekräftar att Pamoja genast hörde av sig till skolledningen den 15 januari.

– Då agerade rektorn och slängde sig över den här frågan, säger han.

– Han har startat en utredning på skolan efter våra rutiner, hört alla som går att höra och pratat framförallt med de berörda eleverna och i slutändan alla elever som varit på den här lektionen. Man har även pratat med vårdnadshavare.

”Hade limpistol”

Av den information skolan fått in är det inget som styrker att det rört sig om ett skjutvapen.

– Det man har sagt är att det kommit in en elev i klassrummet som egentligen inte tillhör klassen, och det har varit lite stökigt. Den här eleven har enligt vad vi har fått fram haft en sådan här limpistol, en sådan med sladd och limstift, en sådan grej som finns på varenda skola, säger Teddy Söderberg.

– Men det är ingen som har uppfattat att den har använts på något hotfullt sätt eller att lärarvikarien blivit hotad på något sätt. Det är ingen elev som blivit rädd eller orolig.

Sådana kan ändå se ganska pistollika ut?

– Om jag har förstått det rätt på den beskrivning som rektorn gett till mig så var den orange också, vilket borde innebära att den inte kan uppfattas på något annat sätt. Men det spelar ingen roll, hennes uppfattning går vi inte in och ifrågasätter. Det här är bara det som framkommit från eleverna.

Rektorn har även pratat med Paula Ternström.

– Så som jag tänker och som skolan uttrycker det så är det inte vår sak att ifrågasätta utan det är vår sak att fånga hennes upplevelse och utreda den, säger Teddy Söderberg.

Polisen anmälde själva

När polisen nästan två veckor efter händelsen läste om den i media gjorde de själva en anmälan om olaga hot. Efter att de tagit reda på vilken skola det rörde sig om har utredarna pratat med skolledningen och Paula Ternström.

– Hon vidhåller i förhör att det var en situation som var hotfull. Baserad på hennes förhör så finns det fortfarande en pågående förundersökning i vilken man kommer att prata med fler personer som var på plats, säger Martin Marmgren, gruppchef för områdespolisgruppen i lokalpolisområde Järva.

– Sedan kan man säga att det finns inga uppgifter som indikerar att det funnits något skjutvapen på skolan.

Paula Ternström har ändå upplevt det som att det varit ett vapen hon blivit hotad med. Spelar det då någon roll huruvida det då är ett riktigt vapen eller ett liknande föremål?

– Det är klart att det spelar roll. Det spelar roll om någon har ett skjutvapen på en skola och riktar det mot en lärare eller om det är en situation som rent allmänt uppfattas som hotfull och där bilderna kan gå isär över vad som har hänt. Det är ganska stor skillnad för brottsrubricering och för hur allvarligt man kan ta det.

– Varje misstanke om brott ska utredas. Om det är någon som upplever sig ha blivit hotad så ska olaga hot utredas. Men det är ändå en rätt stor skillnad i dignitet om det framstår som att någon eventuellt haft ett skjutvapen på en lektion.

”Ingen liten vattenpistol”

Enligt Paula Ternström är uppgifterna om limpistolen nya för henne.

– Rektorn sa till mig att eleverna säger att ”det här har inte hänt”. Han sa ingenting om någon limpistol eller så, säger hon.

– Det var säkert en limpistol, men det var ju inte någon liten vattenpistol. Det var som ett metalliskt ganska stort skjutvapen.

Att den skulle ha varit orange är ingenting hon känner igen.

– Jag uppfattade den som att den var metalliskt grön-grå. Jag tänkte väl i mitt bakhuvud att det kanske inte var en riktig pistol, men jag att det ändå var väldigt otäckt att han drog den så. Jag säger till honom att sätta sig ner, och så händer det här.

Då drar han den som en pistol?

– Ja, han står ganska nära mig och det gick så himla fort. Plötsligt så har jag den där framför ögonen. Jag sa till polisen att det nog var 40 centimeter från ögonen. Och den är ju stor och det går väldigt fort.

Aftonbladet har sökt skolans rektor, som via en presskontakt på Stockholms stad hänvisar tillbaka till Teddy Söderberg.

Publicerad: