Kommunen där var sjätte invånare redan vaccinerats

Publicerad 2021-02-05

Var sjätte invånare i Malå har vaccinerats mot covid-19.

Därmed är den västerbottniska kommunen bäst i Sverige.

– Förhoppningsvis bevarar vi våra äldre, risken fanns ju att de hade dött bort, säger kommunpolitikern Joacim Eliasson (S).

Folkhälsomyndigheten rapporterade i går torsdag att 276 008 svenskar hittills fått första dosen mot covid-19, det vill säga 3,4 procent av befolkningen över 18 år. Andelen som fått två vaccindoser är 0,5 procent, eller 44 370 personer.

Ute i landet är det stora skillnader, enligt Folkhälsomyndighetens kommunlista. Fram till och med vecka 4, i söndags, hade Malå lyckats bäst. 398 invånare hade då fått första dosen, vilket motsvarar 16,4 procent av befolkningen.

Joacim Eliasson (S), kommunstyrelsens ordförande i Malå.

– Vi har en ganska gammal befolkning, så jag skulle tro att det är därför. Alla som bor på äldreboende, och personalen, har fått första sprutan. Det känns jättebra. Förhoppningsvis får vi bukt med pandemin, att vi åtminstone bevarar våra äldre. Risken fanns ju att de hade dött bort, säger kommunstyrelsens ordförande i Malå, Joacim Eliasson (S).

Näst bäst i landet var norrbottniska Arjeplog, med 14,2 procent vaccinerade i söndags, 324 personer.

– Det känns otroligt bra. I hög utsträckning har de äldre på särskilda boenden fått andra dosen och har ett högt skydd nu, säger kommunalrådet Isak Utsi (S).

Isak Utsi (S), kommunalråd i Arjeplog.

På fjärde plats hamnade värmländska Hagfors. Där hade var tionde invånare vaccinerats med första dosen i söndags, 1 008 personer.

– Vi var hårt ansatta av smitta i december. Då fick vi frågan om vi ville börja tidigare än enligt planen, och tackade ja. Vi bemannade upp med sköterskor även från kommunen, och lånade inte bara resurser som regionen tagit fram. Samtliga äldre på särskilda boenden har fått båda sprutorna. Det känns jättebra, säger Hagfors socialchef Maria Persson.

Carl Malgerud (M), oppositionsråd i Borgholm.

Öländska Borgholm kvalade in på sjätte plats, med 909 vaccinerade, nästan tio procent.

– Vi har en fantastisk hälsocentral här, jag kallar den för hemsjukhuset. De har jobbat tajt med regionen. På de särskilda boendena har vi lyckats ha personal som kan vaccinera själva, så vi har inte varit beroende av regionspersonal, säger oppositionsrådet Carl Malgerud (M).

Beror den höga vaccinationsandelen delvis på invånarnas ålder?

– Ja, vi har Sveriges högsta medelålder.

Hur känns det att var tionde fått första sprutan?

– Det känns jättebra. Du ska komma hit, det är ett paradis, säger Malgerud.

I botten av Folkhälsomyndighetens lista hamnar Ragunda, Timrå, Bräcke och Tjörn, som enligt listan bara gett första dosen till mellan 0,2 och 0,5 procent av befolkningen. Men när Aftonbladet ringer visar det sig att samtliga har väsentligt högre vaccinationsnivåer. Enligt Folkhälsomyndighetens presstjänst beror de felaktiga sifforna på eftersläpning i rapporteringen.

Maria Persson, socialchef i Hagfors.
KommunAndel som fått dos 1, procentAntal som fått dos 1
Malå16,4398
Arjeplog14,2324
Arvidsjaur12,3619
Hagfors10,41008
Norsjö10320
Borgholm9,8909
Överkalix9,5269
Dorotea9,4195
Åsele9,1209
Sorsele8,5171
Källa: Folkhälsomyndigheten
Malå är den kommun som lyckats vaccinera största andel av invånarna.

PODD Håller svenska vaccinplanen?

Aftonbladet Daily med Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen