Snökaos tar sig in över Sverige: ”Det kommer falla 1–2 decimeter”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Sverige har fått den första snön.

Det väntas ett ordentligt snöfall i fjällkedjan och i norra Norrland som kan orsaka stora trafikproblem.

– Vinterdäck kommer behövas för att ta sig fram på vägarna, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Samtidigt som hösten precis kommit till stora delar av landet får de norra delarna av landet redan hantera ett riktigt vinterväder. Ett snöoväder kommer komma in över de norra delarna av landet i helgen.

– Det ser ut som att det kommer vara som värst i fjällkedjan och Lapplands inland. Snöfallet kommer tillta ordentligt under morgondagen och det kan falla uppemot 10 till 20 centimeter, säger Mikael Sjöstrand.

SMHI har även gått ut med varningar under helgen.

– Det ser ut som att det kommer vara som värst i Norrbottens kustland och Skellefteåtrakterna. Där kan det bli stora problem i trafiken då det samtidigt kommer vara friska till hårda vindbyar.

Läsarbild från Kiruna.
Foto: Läsarbild
Läsarbild från Kiruna.

Viktigt med vinterdäck

En annan anledning är att det väntas lägga sig ordentligt med snö på vägarna som kan bli problematisk.

– Det är ganska stora snömängder som kommer på bara ett dygn. Det är viktigt med vinterdäck på dessa platser och att trafikanterna förväntar sig att väglaget kommer vara sämre än normalt, säger Mikael Sjöstrand.

Snön som nu tar sig in över de norra delarna av landet kommer inte att ta sig längre söderut än Ångermanland och Jämtland. Däremot kommer vintern i de norra delarna av landet hålla i sig.

– Vintern är i Norrland här för att stanna och det kommer fortsätta att falla snö under nästa vecka, på många håll. Det kommer fortsättningsvis vara en riktig vinterkänsla framöver.

Resten av landet

Resten av landet är än så länge förskonade från snön och det förväntas i mellersta och södra Sverige vara klart väder i helgen och i början på nästa vecka.

– På det allra flesta platserna i landet ska det vara riktigt soligt och fint, men samtidigt kyligt och blåsigt. Det kommer att hålla i sig till mitten på nästa vecka, men sen kommer den riktiga höstkänslan med regn och blåst, avslutar Mikael Sjöstrand.

Foto: Läsarbild
Läsarbild från Kiruna.
Publicerad: