Guineas president mot valseger

TT

Publicerad 2020-10-23

Guineas oppositionsledare Cellou Dalein Diallo röstar i presidentvalet i söndags.

Sittande presidenten Alpha Condé ser ut att gå mot seger i valet i Guinea och därmed gå mot ytterligare sex år vid makten.

82-årige Condé uppges ha fått nästan dubbelt så många röster som utmanaren Cellou Dalein Diallo – som ifrågasätter valresultatet.

Med 37 av 38 distrikt räknade uppger Guineas valnämnd att Alpha Condé hittills fått 2,4 miljoner röster, mot Diallos 1,26 miljoner.

Men medan presidentens talesperson kallar beskedet hoppfullt är tonläget ett annat i utmanarlägret.

– Resultaten är inte i linje med vad som hände på valdagen. Vi har bevis för att valfusk skett och vi kommer att överklaga resultatet i konstitutionsdomstolen, säger Diallos talesperson Aliou Condé, utan att lägga fram bevis för valfusk.

Såväl valrörelsen som dagarna efter söndagens val har varit oroliga i landet. Minst 90 människor dödades i samband med protester mot Alpha Condé under hela året inför valet, och sedan valdagen uppges minst 13 personer ha mist livet.

Valnämnden, vars oberoende har ifrågasatts av oppositionen, uppgav på torsdagen att årets val var "det mest transparenta och rena valet som någonsin hållits i Guinea".

Oroligheterna bottnar i att den 82-årige presidenten beslutat att kandidera för en tredje kandidatperiod efter en omstridd författningsändring som gjorde det möjligt.