Filmade på tågspår – orsakade trafikstopp

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2020-10-20

En man orsakade trafikstörningar när han filmade sig själv på ett tågspår. Arkivbild.

En lokförare trodde sig på måndagskvällen ha kört på en person i närheten av Laxå i Örebro län. Det visade sig i stället handla om en man som filmat sig själv på tågspåret.

Efter en kontroll framkom det att ingen körts på – däremot hade en man i 20-årsåldern befunnit sig på spåret för att göra en "dramatisk video" genom att i sista stund hoppa undan det rusande tåget.

Fullkomligt vanvettigt beteende, säger Lars Hedelin vid polisregion Bergslagen.

– Man hittade en person i anslutning till tåget som uppgav att han spelat in en frän video, ett effektsökeri helt enkelt. Det är fullständigt vanvettigt och även livsfarligt. Det finns inte chans för en lokförare att göra något åt en sådan här situation när den uppstår.

Händelsen gjorde att Trafikverket tvingades besluta om tågstopp i området kring Laxå. Polisen har nu inlett en förundersökning gällande sabotage mot tågtrafik. Mannen i 20-årsåldern har hörts men inte frihetsberövats.

– Det cirkulerar en del liknande filmer på nätet. Sådant här får bara inte ske. Man utsätter de som jobbar för fruktansvärda situationer och ställer till otroligt mycket onödigt jobb, både för oss och järnvägen och alla passagerare. Det är så dumt att man blir upprörd, säger Hedelin.

Följ ämnen i artikeln