Brandmannen: Svårare släcka bränder i flerfamiljshus med solceller

Publicerad 2020-10-15

Brandmän har svårare att stoppa bränder från att sprida sig när byggnader har solceller på taket.

Det varnar en brandingenjör vid Uppsala brandförsvar för.

”Solcellerna är ett växande problem för oss”, säger Peter Svensson, brandingenjör vid Uppsala brandförsvar.

Det är framför allt solcellernas kablar som ställer till det för brandmännen under släckningsarbetet, enligt brandmannen Peter Svensson.

– Vi som jobbar riskerar att såga i dem och komma i kontakt med ström, men sedan så sitter de även fysisk i vägen när vi ska få upp ett hål i taket eller i konstruktionen, säger han.

Det leder i sin tur till att släckningsarbetet kan ta längre tid än vanligt i större byggnader och radhus med brandceller, vilket SVT Nyheter var först att rapportera om. 

– Vi kan behöva såga i konstruktionen eller längs med väggen för att kontrollera att branden inte tar sig förbi en brandcell, men sitter då strömförande kablar där så kan vi inte jobba på det sättet som vi brukar göra och får sämre förutsättningar att hindra brandspridning och släcka branden, säger brandmannen.

Strömbrytare och skyltar viktiga

För att underlätta deras arbete uppmanar han byggherrar att sätta upp skyltar vid flerfamiljshus med solceller, som informerar dem om faran, och att installera strömbrytare till solcellerna på bottenplan, vid trapphus och entréer. Kommer de till ett jättestort hus är det nämligen inte säkert att de ser solcellerna om huset är väldigt högt eller har platt tak.

Vid villabränder ställer oftast inte solcellerna till med lika stora besvär, enligt Svensson.

– Där är de ofta ett mindre problem eftersom hela byggnaden är en brandcell. Där behöver man inte heller begränsa branden på samma sätt. Men man tillför fortfarande en last på byggnaden när man tillsätter solceller, vilket man kanske ska tänka på, säger han.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln