Gripen IS-höjdare riskerar dödsstraff i Irak

Av: TT

Publicerad:
En IS-flagga i staden al-Fallujah väster om Iraks huvudstad Bagdad i juni 2014.
Foto: STR/AP/TT
En IS-flagga i staden al-Fallujah väster om Iraks huvudstad Bagdad i juni 2014.

Mannen som fått titeln "administrativ chef" i terrorgruppen IS har gripits i huvudstaden Bagdad, uppger Sabah al-Noaman, talesperson för Iraks antiterrorstyrka CTS. När han lagförs riskerar den gripne dödsstraff

Abu Naba, som den gripne kallas, har enligt CTS styrt finansiellt stöd inom IS, organiserat möten och fört meddelanden mellan olika medlemmar.

Han greps i oktober "när han klev in i en taxi vid just efter att ha landat i Bagdad", säger al-Noaman som inte vill berätta varifrån mannen flugit till Bagdad.

Den gripnes riktiga namn eller ålder har inte offentliggjorts. Men enligt al-Noaman "inledde han sin jihadistiska bana 2003 med al-Qaida innan han gick med i olika grupper som så småningom ledde till IS".

Gripandet föregicks av en längre tids spaning.

"Abu Naba har varit i kontakt med återstående medlemmar av IS i Irak och vi övervakade deras konversationer under lång tid", säger talespersonen.

Den gripne har hållits kvar och förhörts i Irak. Han ska åtalas i enlighet med landets antiterrorlagar och riskerar dödsstraff för "medlemskap i terrororganisation".

Även sedan IS officiellt utropades besegrat 2017 har rörelsen fortsatt utföra dåd i Irak, där den numera huvudsakligen är baserad i otillgängliga ökenområden.

Publicerad: