Drönarräd mot saudiska oljeanläggningar

Av: 

TT

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Amr Nabil
En av Aramcos oljeanläggningar i Saudiarabien. Arkivbild

NYHETER

Drönare har attackerat en oljehamn i Saudiarabien, uppger landets energidepartement. Oljeanläggningen i östra delarna av landet drivs av energibolaget Aramco.

Huthirebeller i Jemen uppger att de ligger bakom söndagens attack. Den av Iran stödda rebellrörelsen säger sig också ha attackerat flera militära mål i städerna Dammam, Asir och Jazan.

Attacken mot oljeanläggningen bekräftades av saudiska källor.

"Ett av områdena med petroleumdepåer nära hamnen Ras Tanura, en av världens största oljehamnar, attackerades denna morgon av drönare. Drönarna kom över havet", skriver den statliga nyhetsbyrån Saudi Press Agency.

Oljeanläggningarna ligger vid Persiska viken, med Iran som grannland på andra sidan havet.

Under söndagen ska rester från en långdistansrobot ha fallit ned i ett bostadsområde i staden Dhahran. Energidepartementet offentliggjorde inga uppgifter om offer eller om vem som avfyrat av roboten.

Saudiska försvarsdepartementet karakteriserar anfallet som en "feg terrorattack".

Aramco, officiellt Saudi Arabian Oil Company, är huvudsakligen statsägt. Det är världens största oljebolag både vad gäller produktion och reserver.

Anläggningen Abqaiq och Khurais attackerades med drönare i september 2019, en attack som orsakade omfattande skador på anläggningen. Saudiarabien höll Iran ansvarig för attacken.

Saudiskt stridsflyg genomförde bombräder i Jemen och dess huvudstad Sanaa på söndagen. Attackerna uppgavs vara riktade mot Huthirebellerna som håller huvudstaden.

Publicerad: