Patient misstänks ha tagit sitt liv på rättspsykiatrisk klinik

Publicerad 2021-03-02

En patient på rättspsykiatriska kliniken i Växjö misstänks ha tagit sitt liv inne på sitt rum. Nu ska sjukhuset utreda hur det kunde hända.

– Vi är väldigt tagna av detta, säger David Wirdelöv, biträdande verksamhetschef på Rättspsykiatriska regionkliniken.

Patienten är en man som varit intagen på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö under många år. Under söndagen misstänks han ha försökt ta sitt liv på sitt rum. Han hittades och fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

David Wirdelöv, biträdande verksamhetschef på Rättspsykiatriska regionkliniken, bekräftar dödsfallet och säger att man nu upprättat en lex Maria-anmälan.

– Vi är väldigt tagna av detta och tycker spontant att detta är baksidan med att jobba inom den tunga rättspsykiatrin. Vi vill väldigt gärna utreda för att se hur vi ska kunna motverka detta i framtiden, säger han.

Hur lång tid det tog innan mannen hittades är en av de saker som nu ska utredas. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska mannen ha uppträtt våldsamt samma vecka som självmordet inträffade och hölls därför isolerad från andra patienter på sitt rum. Det var sedan där som det misstänkta självmordet inträffade. Varför mannen inte hade tillsyn vid tillfället är något som även det nu ska utredas.

– Han hade tillsyn var tionde minut så hur detta kunde ske är något som kommer att var en del av den utredning som ska göras. Vi samlar in all fakta från lång tid tillbaka, säger David Wirdelöv.

En patient på rättspsykiatriska kliniken i Växjö misstänks ha tagit sitt liv inne på sitt rum. Nu ska sjukhuset utreda hur det kunde hända.

Följ ämnen i artikeln