Stoppade på Arlanda med falska covidresultat

TT

Uppdaterad 2021-03-03 | Publicerad 2021-03-02

Två personer misstänks för brott efter att ha visat falska resultat från covidtest vid incheckningen på Arlanda. Arkivbild.

Två svenskar som ville lämna landet med flyg från Arlanda visade upp falska resultat från covidtest och misstänks för brott.

Många länder kräver att inresande har negativa testresultat som är mindre än 48 timmar gamla. Dessa två personer stoppades redan vid incheckningen, där flygbolagets personal tittade på deras papper och kontaktade polisen.

– Incheckningspersonalen kontrollerar också att dokumenten är rätt, annars blir ju bolagen skyldiga att transportera hem passagerarna igen, säger polisens presstalesperson Ola Österling till TT.

Det är oklart på vilket vis handlingarna hade förfalskats och var de två personerna hade tänkt resa, men de misstänks för missbruk av falsk urkund.

Flera personer som kom till Sverige med färja från Estland i helgen hade inte med sig några testresultat, men tilläts då stanna kvar i terminalen i Kapellskär och låta sig testas där, rapporterar Norrtelje Tidning. Enligt polisen fick de möjlighet att kalla dit läkare och betala för det själva. Gränspolisen bekräftar för tidningen att det gjorts undantag och att det inte är något som kommer kunna sättas i system.

Sedan ett par veckor tillbaka måste utländska medborgare kunna visa upp ett negativt resultat på ett covidtest som inte får vara mer än två dygn gammalt. Såväl svenska som utländska medborgare rekommenderas sedan minimera kontakt med andra i en veckas tid.

PODD Vaccineffekten

Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln