Fel man avtjänade straff – rutiner saknas

Uppdaterad 2023-01-07 | Publicerad 2023-01-06

Den bluffande fången hann förutom de sju månaderna i fängelse även med att byta anstalt vid ett tillfälle innan han blev avslöjad. Arkivbild.

Mannen lyckades bluffa sig in i fängelset och satt av ett drygt halvår för en annan mans räkning.

Nu står det klart att Kriminalvården saknar regler för hur identitetskontroller ska göras, rapporterar Upsala Nya Tidning med hänvisning till en utredning av händelsen.

Det var i fjol som en 31-årig Uppsalabo dömdes till tre års fängelse för grovt skattebrott. Men när det var dags att inställa sig på fängelset dök en annan man upp och utgav sig för att vara den dömde.

Först sju månader och ett anstaltsbyte senare upptäcktes bluffen varpå mannen med den fejkade identiteten släpptes.

”Det finns risk att man glömde att kontrollera identitetshandlingen i samband med inskrivningen”, skriver Kriminalvården i utredningen och konstaterar också att de två männen inte liknar varandra utseendemässigt.

Myndigheten påpekar även att det inte finns något krav om att id-kontroller ska registreras i samband med att interner skrivs in.

Den fejkande fången uppger att han gick med på upplägget eftersom det riktats hot mot 31-åringen, som i och med avslöjandet efterlysts internationellt, i dennes hemland.

Åklagare Magnus Berggren har sedan tidigare sagt till UNT att fejkfången troligen inte gjort sig skyldig till brott.

Följ ämnen i artikeln