Februari hotad som stora vabbmånaden

Linnea Bergman/TT

Publicerad 2023-02-01

Under de senaste åren har vi faktiskt inte vabbat mest i februari, visar Försäkringskassans statistik. Arkivbild.

Vabruari är här. Men under de senaste åren har vi faktiskt inte vabbat mest i februari.

– Peaken verkar ha flyttat sig, säger Niklas Löfgren på Försäkringskassan.

Hosta, snor och mer tid hemma än på jobbet. Under årets andra månad brukar vabbandet nå sin topp.

Mönstret för vård av barn, vab, har sett likadant ut under många år. Lågt vabbande på sommaren, som ökar under hösten och når en topp i februari och mars.

– Så har det sett ut så länge jag kan minnas, i säkert tjugo år, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Men under pandemin har någonting hänt. 2020 var ett speciellt år, i inledningen av pandemin. Då gick vabbandet i taket i mars, med knappt 1,4 miljoner vabbdagar bara under den månaden, enligt Försäkringskassans statistik.

Vab-toppar under höstarna

Inte heller under 2021 och 2022 vabbade vi som mest i februari. Under 2021 vabbade vi mindre än vanligt under hela våren.

– Man har spekulerat i att vi höll ganska bra distans då, och att en del skolor hade distansarbete, säger Niklas Löfgren på Försäkringskassan.

I stället stack vabbandet iväg på hösten 2021, med en vabbtopp i oktober med över en miljon vabbdagar.

Under 2022 var vabbandet återigen lägre under våren än under hösten, med en topp i december.

– Vi har fått lära om under pandemin. Det har varit högre vab under hösten, från skolstart fram till nyår, framförallt under 2021 och 2022, säger Niklas Löfgren.

Antal miljoner vabbdagar per månad, 2017–2022.

”Svårt att förutse”

Enligt Anders Lindblom, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, har mönstret för vabbandet förändrats eftersom det har följt utbrotten för covid-19.

Situationen är speciell eftersom vi haft en sämre immunitet mot luftvägsinfektionerna, som lett till en ökad spridning.

Nu är antalet fall av influensa, RS-virus och covid-19 på väg nedåt i samhället. Även ansökningarna om vab har gått ner under januari i år, visar Försäkringskassans preliminära statistik.

Det skulle kunna tala för att det inte blir en vabbtopp i februari i år heller.

– Det är svårt att förutse i år. Men det kan vara så att vi har haft våra toppar redan när det gäller influensa, RS-virus och andra luftvägsinfektioner. Att de kom tidigare på grund av att immuniteten har varit sämre, säger Anders Lindblom.

Även om årets februari inte skulle bli ett toppår när det gäller vab återgår dock troligtvis vabbmönstret till det normala på sikt, enligt Anders Lindblom.

– Det är sannolikt att det går tillbaka till det vanliga, när vi inte har några restriktioner som påverkar smittspridningen.

TT: Kommer vi fortsätta att prata att om ”vabruari” i framtiden?

– Ja, det finns en risk för det.