Regeringen lägger fram förslag mot gängkriminalitet

Publicerad 2023-01-26

Regeringen och Sverigedemokraterna presenterar nya åtgärder mot kriminaliteten.

Bland annat vill de gå vidare en ny sekretessregel.

– Det är ett viktigt steg mot vad man kan kalla ”Lex Luna”, säger statsminister Ulf Kristersson.

Under en pressträff på torsdagsmorgonen presenterade regeringen och Sverigedemokraterna nya åtgärder och förslag mot kriminaliteten i Sverige.

– 16 skjutningar och 11 sprängdåd sedan i jul, bara i Stockholm. Det här blir värre och värre och vi ska bevisa för dem som begår brotten att de inte kan göra det mer, för att det ska sitta inlåsta, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

– Det vi sa före valet måste genomföras, fortsätter han.

Ebba Busch (KD), Jimmie Åkesson (SD), Johan Pehrson (L), och Ulf Kristersson (M).

Förslag om ”Lex Luna”

Bland annat ska man under regeringssammanträdet i dag besluta om att gå vidare med ett förslag om en ny sekretessregel för att bekämpa brott – något som ska vara ett steg mot ”Lex Luna”, enligt Kristersson.

Förändringarna i sekretesslagstiftningen , så att skola och socialtjänst ska kunna dela mer information med polisen, görs för att bättre ta tillvara brottsoffrens intresse.

– Vi har haft flera uppmärksammade fall där man undrar om vi verkligen står på brottsoffrets sida, säger Ebba Busch.

– Bristande informationsgivning mellan myndigheter är ofta ett hinder i brottsbekämpningen.

Regeringen lägger också fram en proposition om skärpta straff för brott som begås i kriminella nätverk – lagförslag som togs fram av den tidigare S-regeringen.

Bland annat ska det handla om brott som kopplas till våldsamma gänguppgörelser, eller andra brott som är vanliga i den gängkriminella miljön, som narkotikaförsäljning.

De lägger även fram förslag om förbättrade åtgärder när barn misstänks för brott och utökade möjligheter till preventiva tvångsåtgärder.

Kommer ta tid

Flera av förslagen kräver dock utredningar och det kommer därför dröja innan de kan genomföras. Just nu pågår till exempel utredningar om visitationszoner och anonyma vittnen.

Ulf Kristersson betonar att det kommer ta tid och vara svårt att genomföra de nya ändringarna.

– Men den nya regeringen vet vad den vill och har stöd för det av en majoritet i riksdagen, säger Kristersson.