Statsvetare: "Ganska god utdelning för SD"

Publicerad 2022-09-25

Beskedet att de fyra högerpartierna nominerar Andreas Norlén (M) till fortsatt talman kan innebära att Sverigedemokraterna får någonting i gengäld, enligt statsvetaren Tommy Möller.

– SD har en stark förhandlingsposition, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Att Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna nu går fram med en gemensam nominering visar på att man haft en samsyn, enligt Tommy Möller, som är professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

– Det är väl viktigt också i det här läget, i en ganska polariserad situation efter en valrörelse, att man kan ha en sorts samsyn kring talmansämbetet, säger Tommy Möller.

Norléns tid som talman har varit svår med många olika regeringsbildningar, något han hanterat på ett förtjänstfullt sätt, säger Tommy Möller.

– Han har ju varit respekterad i alla partier vad jag förstår, säger han.

Regeringsbildning och sakpolitik, men också utnämningar i statliga myndigheter kan bli föremål för förhandlingar, spår statsvetaren Jonas Hinnfors.

SD får god utdelning

Att det är en moderat, och inte en sverigedemokrat som nominerats, tror Tommy Möller kan leda till att SD får igenom andra frågor.

– Det är klart att, de får inte ingå i regeringen, de får inte utse talmannen, så rimligen, om de inte är väldigt svaga i förhandlingarna, så kommer det naturligtvis betyda att de kan få betalt när det gäller sakpolitik tänker jag mig.

Samtidigt har partierna enats om att ge Sverigedemokraterna åtta av de 16 presidieposter som högerblocket förfogar över i riksdagens utskott.

– Det är en ganska god utdelning för SD, konstaterar Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Högerpartiernas nominering av talman var väntad, enligt statsvetaren Tommy Möller. Arkivbild.

Fler förhandlingar väntar

Eftersom talmansposten och presidieposterna kom samtidigt är det uppenbart att det skett ett givande och tagande, poängterar Hinnfors.

– Vi vet heller inte om det här är en isolerad förhandling, eller en del i ett större spel.

Regeringsbildning och sakpolitik, men också utnämningar i statliga myndigheter kan bli pusselbitar i ett större förhandlingsspel, spår Hinnfors.

– Allting kan bli föremål för förhandlingar. Det är det vi börjar se nu.

– Och SD har en stark förhandlingsposition.