Spionvågen sprider oro: ”Toppen av ett isberg”

Uppdaterad 2022-11-23 | Publicerad 2022-11-22

Säpo utreder fyra personer som misstänks ha spionerat för främmande makt.

Men de är inte ensamma om att försöka avslöja svenska hemligheter, enligt tidigare underrättelseofficeren Carolina Angelis.

– Det här är bara toppen av ett isberg, säger hon i Aftonbladet TV.

Bara dagar innan rättegången mot de spionmisstänkta bröderna från Uppsala ska inledas har ytterligare två personer gripits misstänkta för att ha bedrivit illegal underrättelseverksamhet i Sverige.

Det rör sig om ett ryskt par i 60-årsåldern, som bedrivit företag inom import- och exportverksamhet. Företagen ska ha använts som bas för den olovliga underrättelseverksamheten, enligt uppgifter till Aftonbladet. Mannen misstänks för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och mot främmande makt och hans fru misstänks för medhjälp.

Att båda fallen avslöjats kort efter varandra är både oroväckande och bra, säger Carolina Angelis som i 20 år var underrättelseofficer inom den militära underrättelsetjänsten och tidigare arbetat på Försvarets radioanstalt.

– Det är oroväckande att det är så utbrett, men det är också bra att Säkerhetspolisen avslöjar det som pågår. Att det sker flera avslöjanden nu kan delvis bero på att det är mer aktivitet från främmande makt än det varit tidigare, säger Angelis, som nu arbetar för säkerhetsföretaget Truesec.

Polisbil i villaförorten där det ryska paret har bott.

”Utbildas av en underrättelsetjänst”

Det finns flera sätt att bedriva underrättelseinhämtning i Sverige, enligt Angelis.

Dels genom underrättelseofficerare med diplomatisk immunitet som arbetar på ambassader, men också illegalister och NOC:s som verkar för främmande makt, trots att de inte får något stöd från hemlandet om de avslöjas.

– NOC står för ”Non official cover” och det betyder att man är underrättelseofficer och arbetar för ett annat lands underrättelsetjänst, säger Carolina Angelis och fortsätter:

– De utbildas av en underrättelsetjänst och lever i ett annat land för att begå den här typen av brott. Men det finns också fall där spioner rekryterats av ett annat lands underrättelsetjänst.

Polisbil i villaförorten där det ryska paret har bott.

”Inte de enda”

Spionaget bedrivs mot bland annat den svenska industrin, Försvarsmakten, men riktas också mot politiska beslut, säger underrättelseexperten.

Och hon tror inte att det kommer att upphöra om de fyra personer som nu gripits av Säpo döms för att ha spionerat.

– Man får gissa att det här bara är toppen av ett isberg. De är inte de enda som spionerar för främmande makt i Sverige.

Poliser på väg in i huset i samband med insatsen.

Följ ämnen i artikeln