Tullen larmar om cannabisgodis – säljs lagligt i Sverige

Publicerad 2023-04-21

Godis och e-cigaretter med cannabis säljs lagligt i affärer och på Tiktok.

Nu slår Tullverket larm.

– Det är oroväckande att det finns lagliga droger i Sverige som är så lättillgängliga, framför allt för ungdomar, säger Jenny Åberg, sakkunnig på Tullverket.

Godis och e-cigaretter, så kallade vapes, innehållande det syntetiska ämnet HHC säljs lagligt i Sverige. Produkterna finns i svenska godis- och tobaksbutiker, på sociala medier och då ofta på Tiktok.

HHC, eller hexahydrocannabinol, är kemiskt lik THC som är den dominerande psykoaktiva substansen i cannabis.

– Effekterna kan påminna om THC, men det som gör oss oroade är att substansen innehåller kemiska förändringar. Vi ska absolut avråda från att äta vanliga cannabisgodis, men här kommer ytterligare en grej där man gör syntetiska förändringar. Bara för att det ser ut som något man sett tidigare vet man inte hur kroppen reagerar på det, säger Jenny Åberg, sakkunnig på Tullverkets laboratorium.

Under 2022 gjorde Tullverket tio omhändertaganden av produkter med HHC. Men sedan har det ökat. Bara i år har myndigheten gjort 29 omhändertaganden av HHC-produkter.

Riktar sig till ungdomar

Produkterna, som liknar vanligt godis, kan ha smaker som sockervadd eller banan. Det förekommer också i form av e-cigaretter - så kallade vapes - riktar sig ofta till unga, enligt Tullverket.

– En sak som oroar oss är hur produkterna är utformade. Det är färggranna och snygga förpackningar med häftiga namn där målgruppen ser ut att vara ungdomar. Vapes luktar ju inte som cannabis, säger Jenny Åberg.

Första gången Tullverket kom över produkter med HHC var i juni förra året. Under 2022 gjordes totalt tio omhändertaganden – därefter har det ökat snabbt.

– Bara i år har det hittills varit 29 omhändertaganden och vi är oroliga för att det har ökat så pass mycket. Det handlar om 11 kilo och 3300 produkter, säger Jenny Åberg.

”Mycket oroväckande”

Eftersom produkterna är nya är de ännu lagliga att sälja. Tullverket kan därför inte beslagta dem – däremot kan de omhänderta produkterna, vilket är en skillnad i juridisk mening.

– Det är mycket oroväckande. Vi vill inte att det ska finnas lagliga droger i Sverige som är så lättillgängliga, framför allt för ungdomar. Kan man köpa det via affärer, via Tiktok eller andra sociala medier är tröskeln för låg, säger Jenny Åberg.

Hon säger också att hon oroar sig över att dessa produkter är så lättillgängliga. Samtidigt säger hon att detta också kan öppna för andra, farligare substanser framöver.

– Det kommer alltid nya varianter och framöver kan det handla om riktigt farliga varianter.

Kan bli olagligt

Folkhälsomyndigheten utreder nu om substansen ska narkotikaklassas.

– Vi misstänker att den kommer kunna regleras som hälsofarlig vara eller narkotika. Det beror på vilken evidens som finns på substansens effekter. I dagsläget kan vi dock inte säga vad det blir, då vi ännu inte fattat något beslut om det, säger Joakim Strandberg, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Oavsett vilket av utfallen det blir innebär det att substansen blir förbjuden.

– Förhoppningen är att vi ska kunna skicka iväg vårt underlag innan sommaren. Därefter är det regeringen som fattar beslut, säger Joakim Strandberg.

Följ ämnen i artikeln