Invandringsfrågan är frånvarande i den danska valrörelsen

Publicerad 2022-10-31

KÖPENHAMN. För en gångs skull står varken invandringen eller brottsligheten överst på dagordningen när Danmark går till val.

– Socialdemokraterna dödade flyktingfrågan när de tog över Dansk Folkepartis politik. Stram invandringspolitik har blivit mainstream, säger väljaren Henrik Beha Pedersen, 59.

Han står och meckar med sin plastbåt i en av kanalerna bara några kvarter bort från Christiansborg där Danmarks politiker sitter och styr.

En kopplingsdosa med diverse tunna sladdar ligger utslängda på durken ihop med lite verktyg för att fixa felet som uppstått efter att någon krockat med båten.

Lite av samma röra karakteriserar Danmark. Hela 14 partier ställer upp i valet och ett flertal av dem är helt nya. Något som helt vänt upp och ned på den danska politiska kartan.

För ovanlighetens skull ser det ut som att Danmark kommer att efterlikna Sverige i stället för tvärtom.

Lars Lökke Rasmussen, före detta statsminister, har bildat partiet Moderaterne som framförallt riktat in sig på vården som valfråga. Den fråga som nu tagit förstaplatsen i de flesta danskars medvetande.

Rasmussen vägrar säga om han tänker stödja vänsterblocket, med den socialdemokratiska statsministern Mette Fredriksen i spetsen, eller högerblocket som han själv en gång tillhörde.

Ingen majoritet för varken höger eller vänster

Det gör att blockpolitiken, som har varit så cementerad i dansk politik, mycket väl kan gå mot sitt slut. Enligt opinionsmätningarna kan varken vänstern eller högern få ihop en egen majoritet.

Inte utan Lars Lökke Rasmussen.

Därför tror många att det kommer att ta lång tid att bilda en ny regering. Kanske lika länge som i Sverige efter valet 2018.

– Det skulle faktiskt inte förvåna mig om det hela slutar med nyval, säger Henrik Beha Pedersen medan han angriper trasselsudden med ledningar. Många har intagit så starka ståndpunkter att de har svårt att ända sig utan att drabbas av svekdebatt.

Själv tycker han klimatet är den viktigaste valfrågan.

– Det är så mycket annat som kokar ner till klimatet. Löser vi inte klimatfrågan löser vi inte heller säkerhetspolitiken.

Men de danska miljöpartierna för en tynande tillvaro, flera är nära tvåprocentspärren till folketinget.

– Det är med klimatfrågan precis som med invandringen, säger Pedersen. De stora partierna har gjort den till sin. Nu behövs miljöpartierna mest som pådrivare.

Lykke Mogensen, 71, svänger mellan Socialdemokraterna, Dansk Folkeparti eller att skippa valet.

På en parkbänk uppe på en bro nära Pedersens båt sitter pensionären Lykke Mogensen, 71 år. Hon funderar som bäst på om hon ska rösta på Dansk Folkeparti, Socialdemokraterna eller inte rösta alls.

– Jag tycker politikerna mest bråkar med varandra, säger hon och jagar bort en stor mås som parkerat på barnvagnen hon använder som shoppingvagn.

– Allting är väldigt förvirrande. Jag tycker Mette Fredriksen skötte pandemibekämpningen väldigt bra, men så gav hon order om att döda alla minkar. Sedan dess har det varit ett himla liv.

”Enorm personalbrist inom vården”

När det visade sig att Fredriksens beslut att låta avliva Danmarks alla minkar för att inte riskera spridning av coronavirus var olagligt var det till slut detta som tvingade statsministern att utlysa nyval i förtid.

En guidebåt glider fram under brons spegelblanka vatten medan Lykke Mogensen förklarar varför hon tycker Dansk Folkeparti fått oförtjänt mycket skäll.

– Det är ett av få partier som verkligen kämpar för oss pensionärer och för sjukvården. Pensionerna har inte höjts på tio år och vi har en enorm personalbrist inom vården, inte minst inom äldreomsorgen. De gamla får inte den omsorg de har rätt till.

Lykke Mogensen ser olycklig ut och berättar att hon nyligen fick en räkning på 7 000 kronor efter ett tandläkarbesök. Hon fick betala allt själv.

– 250 kronor hade jag kunnat få tillbaka från staten om jag fyllt i en massa formulär online men jag klarade det inte. Den nya tekniken är inget för mig.

”Krävs en bred majoritet”

Det är en mild dag i Köpenhamn så it-utvecklaren Sören Woller, 48, äter snabblunch ute med sin 10-åriga dotter i väntan på ett läkarbesök. Han tror att Lars Lökke Rasmussen kan bli den som avgör vem som får styra Danmark framöver.

– Det verkar finnas en enighet bland danskarna att man ska gå mot mitten med tanke på alla kriser vi ser i världen, säger han. Det krävs en bred politisk majoritet för att lösa problemen.

Han är inte ett dugg förvånad över att partier som Dansk Folkeparti tappat kraftigt i stöd.

– De har mist lite av sitt existensberättigande nu när så gott som alla partier är ense om att Danmark ska ha en stram invandringspolitik. Nu är det höga elräkningar och ekonomin som folk oroar sig för.

Har klippt av buntbanden till affischerna

Delar av den danska huvudstaden domineras helt av valaffischer och valbudskap. Några gillar det uppenbarligen inte.

På bron över till Christiansborg har någon systematiskt klippt av alla buntband i plast som håller uppe affischerna. I stället ligger de med framsidan mot asfalten. Allt som syns är de vita baksidorna med avtryck från blöta skor.

Men den stora affischen med en leende Mette Fredriksen och budskapet "In i en osäker framtid med fast hand" har fått vara i fred. Den hänger för högt upp.
33-årige Christoffer Thomsen är på väg hem på cykel efter en arbetsdag i restaurangen på Christiansborg dit många äldre kommer och äter varje dag.

– De ser inte glada ut, berättar han och lutar sig mot den svarta cykeln. Många har svårt att klara sig med alla prisökningar.

Christoffer Thomsen, 33, tror att Moderaterne får en nyckelroll efter valet.

Ekonomin är en av de viktigaste valfrågorna för Christoffer vid sidan av klimatet. Men han har ändå svårt att bestämma sig för vem han ska rösta på.

– Jag lyssnade på slutdebatten i tv och nästan alla partierna sa precis samma saker, klagar han. De är så himla lika.

”Inte värdigt ett rikt land”

Samtidigt ser han hur sjukvården blöder efter alla problem under pandemin.

– Det finns ingen hjälp för unga som lider av psykisk ohälsa. Äldre som drabbas av demens kan få vänta ett år innan de får någon behandling. Det är inte värdigt ett rikt land som Danmark. Här krävs det akuta åtgärder.

Christoffer Thomsen har en idé om hur valet slutar.

– Det blir Moderaterne och Lars Lökke Rasmussen som alla de andra måste snacka med.

Tisdag kväll eller onsdag morgon vet vi om han får rätt.