Uppgifter: Ryssland har hypersoniska missiler i Belarus

Publicerad 2022-11-02

Ryssland har placerat hypersoniska missiler i Belarus.

Det hävdar brittiska försvarsministeriet.

– Skälet är att Belarus ska uppfattas som allt mer indraget i kriget, enligt försvarsministeriet.

Den hypersoniska missilen AS-24 färdas i fem gånger ljudets hastighet eller mer. När Vladimir Putin stolt informerade det ryska parlamentet om vapnets existens 2018 sade han:

– Deras styrka är enligt krigsexperter extrem, och hastigheten gör dem osårbara, eftersom luftvärnsraketer helt enkelt inte hinner ifatt dem, sade Putin då enligt Tass.

Att brittiska försvarsministeriet är så säker på att den nu finns i Belarus beror på satellitbilder som visar det ryska jaktflygplanet MiG-31K på det militära flygfältet Machulishchi strax söder om huvudstaden Minsk, med en sju meter lång behållare stående på marken intill planet.

Behållaren innehåller sannolikt en hypersonisk missil AS-24 som avfyras i luften från jaktflygplanet. Sådana missiler har inte funnits i Belarus tidigare.

Enligt brittiska försvarsministeriet har Ryssland troligen ett mycket begränsat lager av de dyra hypersoniska missilerna.

– Ryssland fortsätter att förbruka sin avancerade långdistansammunition mot mål som har begränsad miilitär betydelse, konstaterar brittiska försvarsministeriet i sin dagliga rapport den 1 november.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi håller med:

– Det är ett vapen man tagit fram för att slå igenom amerikanskt luftförsvar, men varför använder man dem här? sade han till Aftonbladet i mars efter rapporter om att de hade börjat användas i Ukraina, och sågade det hela som ett PR-trick.

Med en räckvidd på 2 000 kilometer ger placeringen i Belarus den ryska försvarsmakten egentligen inte några fördelar. Anledningen till utplaceringen i Belarus är i stället ett meddelande till Västvärlden, tror brittiska försvarsministeriet:

– Det här är huvudsakligen ett meddelande till väst och att Belarus ska uppfattas som allt mer indraget i kriget, skriver försvarsministeriet på Twitter.