Ryska dubbelattacken mot Storbritannien: Låg bakom Nord Stream-sabotaget

Publicerad 2022-10-29

Ryssland har gått till dubbel attack mot Storbritannien.

Först anklagades britterna för drönarattacker mot den ryska Svarta havs-flottan. Sen hävdade Ryssland att de var inblandade i Nord Stream-sabotaget.

Britterna avfärdar påståendena som falska.

”Delar av den brittiska marinen var inblandade i sprängningarna på Nord Streams gasledningar i slutet av september”. Det hävdar det ryska försvarsdepartementet under lördagen, rapporterar sajten Gazeta.ru.

”Enligt tillgänglig information deltog representanter från en enhet i den brittiska flottan i planering, tillhandahållande och genomförande av en terroristhandling i Östersjön den 26 september i år”, säger en talesperson på försvarsdepartementet.

Storbritannien: Falska påståenden

Men det brittiska svaret lät inte vänta på sig. Bara några timmar senare kallar landets försvarsdepartement det ryska påståendet för påhittat.

”I ett försök att släta över sin katastrofala hantering av den olagliga invasionen av Ukraina tar det ryska försvarsdepartementet till falska påståenden av episk skala”, skriver de i en tweet.

De fortsätter:

”Den här påhittade historien säger mer om vad som pågår inne i den ryska regeringen än vad den säger om väst.”

Tidigare under lördagen genomförde ukrainska styrkor ett drönaranfall mot hamnen Sevastopol på Krimhalvön, där en ryska Svarta havs-flottan är placerade.

Enligt ryska försvarsdepartementet fick ett skepp mindre skador.

Även då pekade försvarsdepartementet ut Storbritannien och anklagade brittiska specialister för delaktighet i attacken.

Och också detta påståenden är enligt britterna falska.

Nya undersökningar av Nord Stream

Den svenska förundersökningen rörande grovt sabotage mot Nord Stream-ledningarna fortsätter. Under fredagen kom åklagaren med beskedet att man kommer att göra ytterligare undersökningar av ledningarna.

– Jag har beslutat att tillsammans med Säkerhetspolisen genomföra ett antal kompletterande undersökningar på brottsplatsen. Försvarsmakten har efter förfrågan beslutat att biträda förundersökningen, sa kammaråklagare Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

Han säger också att man samarbetar med andra länder i förundersökningen.

Ryssland har tidigare begärt att få insyn i den svenska utredningen, något som avvisats från svenskt håll.

Bilder som sprids från attacken i Sevastopol på Krimhalvön.