Pojkens oro innan mordet: ”Känner stress inför kontakten med pappa”

Uppdaterad 2023-01-13 | Publicerad 2023-01-12

En polispatrull kallades till den åttaårige pojkens och hans mammas bostad när pappan vid en överlämning skrek och bankade på ytterdörren.

Pojken grät och ville inte följa med pappan. Polispatrullen orosanmälde händelsen.

Det misstänkta mordet på den åttaåriga pojken i Luleå föregicks av flera utredningar och rättsprocesser visar Aftonbladets genomgång.

Den åttaåriga pojken hittades död i en lägenhet på söndagen.

Under torsdagen häktades åttaåringens pappa, en man i 45-årsåldern, på sannolika misstänkt för mordet på sin egen son.

Han nekar till brott och har inte velat säga något om vad som hänt i lägenheten. Men rättsläkarens rapport visar hur allt tyder på att pojkens död är orsakad av någon annan. Och i bostaden i Luleå befann sig bara pojken och hans pappa.

Det var åttaåringens mamma som larmade polis på söndagen då pappan inte överlämnat sonen efter de två timmarnas umgänge som rätten beviljat honom.

När polisen väl kom in fann de pojken död och hans pappa skadad.

Bandage på kroppen

Enligt Aftonbladets uppgifter misstänker man att pappans skador var självförvållade. Under häktningsförhandlingen mot mannen rapporterade lokala medier om att han kom in i rättssalen haltandes med bandage på flera ställen på sin kropp.

Vad som lett fram till att pojken hittades död på söndagskvällen är ännu inte helt utrett men ett faktum är att den nu mordmisstänkta pappan under flera års tid legat i en infekterad vårdnadstvist med pojkens mamma.

Det fanns flera orosanmälningar gällande pojkens välmående.

Aftonbladet har gått igenom de handlingar som finns och de utredningar som gjorts kring ärendet.

Redan 2015, när paret separerade, inleddes de familjerättsliga tvisterna. Mamman fick sedan ensam vårdnad våren 2021 men då började istället umgängestvisterna om hur ofta och när pappan skulle få träffa sonen.

I de rättsliga dokumenten och socialtjänstutredningar framgår det hur mamman beskriver att samtalen med pappan helt låste sig efter separationen.

Flera anmälningar gjordes

I utredningen säger mamman att pappan försökt manipulera sonen mot henne.

Mamman har även uttryckt rädsla för att sonens pappa skulle försöka föra honom utomlands då det framkommit att han ansökt om ett pass åt pojken utan hennes vetskap.

”XX (mamman reds. anm) tror tyvärr inte det finns möjlighet för föräldrarna att hitta en samförståndslösning. Efter sju år av oenighet och många samarbetssamtal så tror hon inte att det är möjligt. Utan nu är målet att de ska få det att fungera utan att det ska påverka XX (pojken reds. anm) mera.”

Det framgår även att flera orosanmälningar gjorts om pojkens välmående, både från mamman själv, hennes anhöriga och pojkens skola samt motanmälningar från pojkens pappa.

Vid ett tillfälle, för ungefär ett år sedan, uppstod en situation när pappan skulle hämta sonen för ett planerat umgänge. Han började skrika och banka på ytterdörren, sedan satte han sig i sin bil och började tuta. Trots att grannar bad honom lämna vägrade han.

Pojken var orolig för att pappan skulle komma till hans skola och ta kontakt.

Till slut fick polis tillkallas som avvisade honom från platsen. Polispatrullen anmälde senare händelsen till socialtjänsten då de kände en stor oro för pojken som var upprörd och gråtande förklarade att han inte ville följa med sin pappa men som, då det var pappans umgängestid, var tvungen att följa med.

En kort tid efter det inkom ytterligare en anmälan från pojkens skola. Efter att pappan dykt upp under skoltid på ett ej planerat besök upplevde personalen pojken som orolig.

”Han uppvisar oro att pappa ska komma till skolan till exempel inför raster och söker mer vuxenkontakt än tidigare”, står det i anmälan.

Pappan kontaktade även själv skolsköterskan flera gånger:

”Pappans kontakt med skolsköterskan har väckt oro för pappans psykiska hälsa”.”

”Inte mottaglig för stöd”

Även anhöriga till mamman anmälde pappan då han kom hem till dem oanmäld i försök att träffa sonen.

Flera utredningar på socialtjänsten enligt BBiC-modellen (Barns behov i centrum) har genomförts genom åren.

I den senaste, gjord i juni ifjol, konstaterar man att åttaåringen fortsatt känner oro och stress inför kontakten med sin pappa och att det finns behov av stöd i föräldrarollen för pappan så att pojken ska känna sig trygg och lyssnad på när han är där.

”Men att pappan genom sitt agerande inte bedöms vara mottaglig att ta emot stöd för att ändra sitt beteende”.

Rätten beslutade om umgänge

Mamman tilldelades så sent som i slutet av december ensam vårdnad om sonen. Pappan beviljades dock rätt till visst umgänge med sonen, bland annat under några timmar på lördagar och söndagar ojämna veckor.

Söndagen den 8 januari, då pojken misstänks ha mördats, var en sådan dag.

Mamman vädjade under tingsrättsförhandlingen om att pappan inte skulle beviljas umgänge alls, i så fall övervakat sådant, då hon var rädd att sonen skulle föras utomlands.

Tingsrätten ansåg dock att ett visst umgänge ändå var det bästa för åttaåringen.

”Här finns en tydlig målkonflikt. Det krävs en lösning som minskar risken för bortförande, men som samtidigt tillförsäkrar NN möjlighet till viss kontakt med sin far”, skrev tingsrätten i sin dom.

”Åtminstone ett par timmar då och då borde de kunna umgås med varandra utan större risker för bortförande...”

Åtal ska väckas den 26 januari.

Följ ämnen i artikeln