GW: ”Anders agerande är obegripligt”

Publicerad 2022-12-12

Rikspolischef Anders Thornberg kände till skandalen redan för nio månader sedan.

Att han inte agerat förrän nu förbryllar Leif GW Persson.

– Det är jävligt allvarligt, säger han.

Efter kaoset inom Polismyndighetens högsta ledning valde rikspolischef Anders Thornberg under söndagen att tillsätta en särskild utredare.

Relationen mellan underrättelsechefen Linda Staaf och regionpolischefen Mats Löfving granskas i dubbla utredningar, och enligt Aftonbladets uppgifter kretsar de kring påstådd svartsjuka, förföljelse och härskartekniker.

Polisanmälningarna mot Löfving gjordes dock redan i mars i år, vilket Ebba Sverne Arvill, chefen för särskilda utredningar bekräftar för SVT.

– Jag frågade rikspolischefen hur jag skulle göra och han återkom i mars med beskedet att jag då skulle överlämna det till personalansvarsnämndens kanslichef, säger hon.

Anders Thornberg.

”Är obegripligt”

Kriminologen Leif GW Persson är förvånad över att det dröjt nio månader innan rikspolischefen tillsatte en utredare.

– Att Anders gör sådär är obegripligt. Jag vet inte om det är kriminaliserat, men det är jävligt allvarligt. Doften av bananrepublik blir oerhört påtaglig här.

GW tror att det mediala trycket tvingade Thornberg att agera.

– Om inte det hamnat i media hade han inte agerat över huvud taget. Han har känt till det sedan begynnelsen och förmodligen handlar det om att man vill ha husfrid, säger han och fortsätter:

”Han vill inte att det ska komma ut”

– Det är en snårig historia som han känner till i detalj och han vill inte att det ska komma ut. För det här ska inte förekomma på den nivån.

Den särskilda utredaren Runar Viksten har uppgett att han efter nyår kommer att genomföra ”en fullständig genomlysning” av ärendet. GW utesluter inte att det kan upptäckas brottslighet under granskningens gång.

– Så här får det inte gå till och är det någon som kan bli intressant är det väl Löfving. Jag ser inte att det kan finnas någon grund för att gå på Staaf rättsligt.

Aftonbladet har sökt Anders Thornberg.

Leif GW Persson.

ANNONS